Gezinsmoment - Eer al het gezag {1}


Afgelopen zondagen hebben we als gezin nagedacht over 'gezag'. Gezag komt terug in veel onderdelen van ons leven. Je hebt het gezag van de overheid, gezag van de oudsten of ouderlingen in een gemeente, gezag van ouders in een gezin, de man in het huwelijk, enz.
In onze samenleving wordt gezag niet vaak als iets positiefs gezien. Men associeert het met dominant, ouderwets of men vindt het ronduit lastig.
We wilden (opnieuw) aan onze kinderen leren dat het gezag door de Heere is ingesteld en dat Hij dit heeft gedaan om ons te beschermen. Ons doel was dus vooral om de zegen van gezag aan hen te tonen.
We maakten gebruik van een van de boeken van Family Builders en combineerde dit met wat ideetjes van onszelf.

Als intro hadden we briefjes gemaakt met op elk briefje een 'huisregel'. Bijvoorbeeld, schoenen in de kast, bord leegeten, tandenpoetsen voordat je naar school gaat, enz. Iedereen moest om de beurt de regel op het briefje dat hij/zij kreeg uitbeelden, zonder erbij te praten, de rest mocht raden.

 

Hierna hadden we met elkaar een gesprekje over de regels in ons gezin. Vooraf hadden we een lijstje gemaakt met een aantal belangrijke afspraken. Dat bekeken we met elkaar. We vroegen aan de kinderen waarom er regels moeten zijn in een gezin. En toen vroegen we door over wat specifieke regels, dus, waarom moet je eigenlijk je tanden poetsen voor dat je naar bed gaat? Of, waarom zetten we onze schoenen in de kast, enz. Zo lieten we zien dat de regels er zijn om henzelf of elkaar te beschermen. Als je geen tanden poetst, krijg je rotte tanden, als je overal je schoenen neerlegt, kun je ze niet vinden als je naar school moet én kun je er makkelijk over struikelen. Het was leuk om te merken dat ook de jongste 2 (van 4 en 6) dit soort dingen al goed konden benoemen.

Nadat we dit besproken hadden, haalden we 2 paraplu's tevoorschijn, waar we van te voren 'gehoorzaamheid' op hadden. We legden uit dat het gehoorzamen aan je ouders (en het houden aan regels) is als het schuilen onder een paraplu. Als je onder de paraplu zit, ben je veilig tegen de regen en blijf je droog, als je gehoorzaam bent, ben je veilig en ben je beschermd tegen gevaren, ongelukken of negatieve gevolgen.
Om dit wat verder te laten landen deden we een leuk spel:

De kinderen kregen de opdracht achter de paraplu's te schuilen. Als ze daar achter zaten, waren ze namelijk veilig. Maar, we gooiden steeds kleine snoepjes een stukje voor de paraplu's, zodat ze verleid werden er achter vandaan te komen. Dat werkte natuurlijk :). Zodra ze te voorschijn kwamen, gooiden mijn man allerlei zachte voorwerpen naar hen, waarop we allerlei 'negatieve gevolgen' van ongehoorzaamheid hadden geschreven. De kinderen - en wij - hadden veel plezier!


Na het spel legden we de link naar de Bijbel. We lazen Exodus 20, in het bijzonder vers 12. We vertelden de kinderen dat het vijfde gebod het eerste gebod is met een belofte. We vroegen aan de oudere kinderen hoe het kan dat je ouders eren ervoor zorgt dat je een lang leven hebt en we praatten erover dat je dan (waarschijnlijk) betere keuzes maakt en gezonder leeft.

Als verwerking hadden we voor de jongste 2 dit werkje geprint.
De oudste 2 mochten deze slinger maken. Op het strookje schreven ze een manier waarop ze 'gezag kunnen eren', daarna nietten ze er met het nietapparaat een hartjesslinger van.

 


We hadden een gezellige én leerzame tijd met elkaar. Een combi waar we zelf erg blij van worden als ouders.

In Hem verbonden,


Reacties

  1. Het klinkt ook echt zo gezellig, zoals jij je gezinsmoment beschrijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk en duidelujk, dat spel met die paraplu! Heel herkenbaar ook, op een schijnbaar onschuldige manier word je verleid om te zondigen. Afgeleid door iets dat op zich niet verkeerd hoeft te zijn, maar waardoor je wel vergeet om bij de Heere te schuilen. We glippen zo gemakkelijk even onder die paraplu vandaan, hè... Wat een mooi gezinsmoment, juist in deze tijd is het nodig om ze al jong te leren dat gezag van de Heere kimt. Wel moeilijk! Veel zegen, Mirjam!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hartelijk dank voor het delen! Gisteren dit gezinsmoment in ons eigen gezin gedaan. De afgelopen weken waren niet fijn; veel ruzie, ongehoorzaamheid, brutale monden. Zo fijn om weer even stil te staan bij waarom de Heere het gezag heeft gegeven. Eén van onze kinderen zei: 'Ik zou het helemaal niet fijn vinden wanneer er in ons gezin helemaal geen regels zouden zijn. Dan zou het écht niet fijn zijn!' Na het gezinsmoment hebben we met elkaar 5 basisregels opgesteld. Die hangen nu in de keuken. De komende week kunnen de kinderen een smiley verdienen wanneer wij merken dat ze zich goed aan 1 van de regels houden. Met elkaar hebben ze bedacht hoeveel smileys ze deze week minimaal gaan 'halen' met elkaar. Lukt t ze, dan hebben we zaterdag een verrassingsavond. :-) Ze zijn al erg fanatiek en stimuleren elkaar om smileys te halen. Soms is het nodig om even de positieve vibe weer terug te krijgen... Veel zegen in je gezin en bedankt voor het delen van je zo mooie (!) gezinsmomenten! Groetjes, Margriet

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Reacties worden erg gewaardeerd!