Gezinsmoment - Jozef in het huis van Potifar


Het derde gezinsmoment in de serie over het leven van Jozef startten we met de vraag aan de kinderen: Waar zou je voor vluchten? Waar zou je zo bang voor zijn dat je er voor weg zou rennen, zo hard als je kunt? Er kwamen verschillende antwoorden: een dief, grote jongens, enz. Ik zei dat we vandaag gingen luisteren naar een verhaal over iemand die ook wegvluchtte en dat ik na afloop ging vragen waarvoor hij vluchtte.

Hierna vertelde ik het verhaal over Jozef in het huis van Potifar. Hoe de vrouw van Potifar hem dagelijks probeert te verleiden om bij haar in bed te komen. Dit kunnen soms 'lastige' verhalen zijn om te vertellen, maar ik merk steeds weer dat als je over dit soort dingen praat alsof het 'gewoon' is dat je erover praat, de kinderen zich er ook niet ongemakkelijk bij (lijken te) voelen. Het verhaal eindigt met de vlucht van Jozef en hoe hij naar de gevangenis gebracht wordt. Ik legde uit aan de kinderen dat er in de Bijbel staat dat we moeten vluchten voor de zonde. We moeten niet denken dat we sterker zijn dan de verleiding, want als de zonde ons te pakken krijgt, dan zijn we te laat om nog weg te rennen. We moeten bij de zonde gelijk vandaan 'rennen'.
Klik hier voor de platen bij dit verhaal.

Als verwerking mochten de kinderen een 'verkeersbord' maken. Ik had een 'Let op-bord' geprint, die ze uit mochten knippen. Daarna hebben ze de rand rood geverfd met waterverf. Ik had wat plaatjes geprint die de zonde en het vluchten uitbeeldden. Ze hebben er allemaal weer een eigen draai aan gegeven. Als onderbord maakten ze een bordje met daarop: 'Vlucht voor de zonde'. Even een tip, laat het geheel op goed karton plakken en knip het uit, dan is het lekker stevig.
Als extra had ik nog dit werkblad gevonden.
Het was mooi om over dit belangrijke onderwerp te praten met elkaar. Dat vind ik het fijne van zo in een serie door het leven van een persoon uit de Bijbel heen te gaan. Er komen zo heel spontaan allerlei lessen naar voren die we door kunnen geven. Onlangs had ik een gesprek met 1 van mijn kinderen wat hier ook mooi bij aansloot. We fietsen naar school en 1 van de kinderen maakten een opmerking over een reclamebord langs de weg. We waren inmiddels al voorbij het betreffende bord en ik zei hem dat ik het niet gezien had. Hij kon dat niet begrijpen! 'Mam, we fietsen er elke dag langs!' Ik legde hem uit dat ik mezelf getraind heb zo min mogelijk naar reclameborden te kijken, omdat er bijvoorbeeld vaak mensen op staan met (te) weinig kleding aan. We hadden heel spontaan een prachtig gesprek over een heel 'kwetsbaar' onderwerp. Wat is het belangrijk om met onze kinderen over deze dingen te praten! En om hen te leren, te vluchten voor de zonde!

In Hem verbonden,


Reacties

 1. Vluchten voor de zonde, terwijl het zich in grote reclameborden aan je opdringt... Dat is wat, hè?! Hoe kun je je kinderen en jezelf er ooit genoeg tegen weren! Knap zoals jij je erin traint en wat fijn om er zo met je kinderen over te kunnen praten. En weer zo'n mooie verwerking! Dank je wel en veel zegen gewenst, Mirjam!
  Groetjes van Marjet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, hoe kunnen we ons ertegen weren... Goede vraag!
   Dank weer voor je reactie en jij ook zegen!

   Verwijderen
 2. Dank je wel voor het inkijkje in je gezinsleven. Spontane gesprekjes zijn zo verrassend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spontane gesprekjes zijn echt een zegen! Dank voor je reactie!

   Verwijderen

Een reactie posten

Reacties worden erg gewaardeerd!