Gezinsmoment - Vergeving


In onze gemeente hebben we dit jaar elke maand een thema waar we gemeentebreed onderwijs over ontvangen, teksten bij memoriseren en over nadenken. Met onze gezinsmomenten proberen we daar (zo mogelijk) bij aan te sluiten.

Bij het thema 'vergeving' ging het m.n. over het vergeven van elkaar. Het niet vergeven van de ander kan grote negatieve gevolgen hebben in ons leven. Aad van de Sande zei altijd: wrok maakt je een wrak. Maar hoe komen we tot die vergeving? Wanneer je hier een goed boekje over wilt lezen is het boekje van Philip Nunn 'de veranderende kracht van vergeving' echt een aanrader!

Met de kinderen begonnen we als intro met het proeven van iets zoets en iets bitters (oké, citroensap is meer zuur dan bitter, maar ik had niet echt iets heel bitters in huis ;)). De kinderen wisten niet wat ze in hun mond kregen. Het zoete was een hapje verdunde siroop en het bittere dus citroensap. De vraag wat ze liever hadden, het zoete of het bittere, was natuurlijk niet moeilijk te beantwoorden. Het bittere was erg vies. Ik legde uit dat in ons hart soms ook bitterheid kan zijn en dat dit kan komen wanneer anderen ons pijn doen in ons hart en we dat niet vergeven. Dan groeit er een soort boosheid in je hart die we ook 'bitterheid' noemen.
Hierna hebben we nagedacht over de gelijkenis van de onrechtvaardige dienstknecht. De dienstknecht had een grote schuld die vergeven werd door de koning. Hij komt een andere dienstknecht tegen die een veel kleinere schuld bij hem heeft en gooit hem in de gevangenis  omdat deze hem niet kan betalen. Als de koning dit te horen krijgt, heeft hij geen genade meer en eindigt de dienstknecht zelf in de gevangenis. We gebruikten deze platen.

We hebben geprobeerd uit te leggen dat vergeving niet alleen is omdat God het vraagt, maar dat het ook is voor onszelf. De Heere vraagt het van ons, omdat het goed is voor ons. Hij heeft ons welzijn op het oog.

Als verwerking hadden we 'zoek de verschillen', deze kleurplaat en nog deze kleurplaat. Ook hingen we deze slinger op ter herinnering voor onszelf.


In Hem verbonden,

Reacties

  1. Dank je wel! Wat mooi om het zo te doen. Bidden dat God het gebruikt zodat ze het zullen herinneren als ze op eigen benen staan. Dank voor de link naar het boekje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel, Mirjam! Nooit zo bij stil gestaan dat de Heere met vergeving ook ons eigen welzijn op het oog heeft. Het boekje lijkt me heel waardevol! Enne... ik heb je blog een tijdje gemist en je schreef toen over je zwangerschap. Hebben jullie inmiddels gezinsuitbreiding?
    Lieve groet van Marjet!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Reacties worden erg gewaardeerd!