dinsdag 1 november 2016

Recept voor suikervrije pannenkoeken van amandelmeel

Sinds een aantal weken probeer ik zoveel mogelijk suikervrij te eten. Ik kreeg steeds vaker last van trillen en me naar voelen wanneer ik trek kreeg. Ik probeerde gezonder te eten, maar tegen het eind van de dag kreeg ik zo'n behoefte aan suiker, dat ik genoeg suiker tot me nam voor de hele dag bij elkaar. Het voelde een beetje als een verslaving en daar wilde ik dus vanaf.

Om hier vanaf te komen moet je minstens 4 tot 6 weken suikervrij leven, daarna kan je wel weer af en toe iets met suiker nemen.

Al een paar keer had ik in de afgelopen weken geprobeerd suikervrije pannenkoeken te bakken. Omdat ik mijn bloedsuikerspiegel zo min mogelijk wil laten pieken en dalen, koos ik voor amandelmeel. Maar, steeds mislukten de pannenkoeken. Of ze waren zwart, of ze braken, of ze bakten aan de pan. Inmiddels is het gelukt! Ik heb een paar recepten gecombineerd en gisteren heerlijke suikervrije pannenkoeken gegeten van amandelmeel.

Om ze te maken heb je nodig:
2 eieren, 3 eetlepels slagroom, 50 gr. zelfrijzend amandelmeel (Koopmans), evt. een gram Stevia poeder en evt. een snufje zout.

Klop door de eieren de slagroom. Voeg de het amandelmeel toe en wanneer je dit wilt een gram Stevia (dit kan je ook weglaten of wanneer je van zoeter houdt er nog een gram extra door doen) en een snufje zout. Even mixen. Voeg vervolgens een beetje melk toe, zodat het een mooi beslag wordt. Maak het niet te dun.

Bak de pannenkoeken in een klontje roomboter. Doe dit in een klein koekenpannetje op laag vuur. De pannenkoeken worden wat dikker dan gewone pannenkoeken. Amandelmeel verbrand snel, dus houdt het vuur echt laag. Wanneer je ze in een grote pan bakt, zullen ze waarschijnlijk breken bij het omdraaien.

Ik belegde de pannenkoeken met suikervrije jam van Zonnatura, maar je kan ook appel door het beslag doen en de pannenkoek met kaneel bestrooien of er juist een hartige pannenkoek van maken.


Dit beslag is genoeg voor 4 kleine pannenkoekjes. Ik heb zelf voldoende aan 2 stuks en de andere 2 bewaar ik in de koelkast voor de volgende dag (ontbijt of lunch).

Eet smakelijk en gezond ;).

In Hem verbonden,

4 opmerkingen:

 1. Ziet er lekker uit!
  zo jammer dat amandelmeel vaak zo duur is.
  Wij proberen ook zoveel mogelijk suikervrij te leven, maar dat valt lang niet altijd mee. Bedankt dus voor het delen van dit recept, lijkt mij lekker om te proberen.

  ps. Ik bak ook wel pannenkoekjes van boekweitmeel en havermout en dat is vaak ook lekker met plakjes banaan of een beetje Ahorn siroop (is wel suiker, maar wel natuurlijk en het bevat ook weer mineralen en antioxidanten).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed om zo bewust te leven. Ik eet wel suiker maar krijg niet veel binnen omdat ik geen koekjes, snoepjes en brood eet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Mirjam,
  Wat goed dat je suikervrij bent gaan eten.
  Ik had een kleine opmerking.
  Amandelmeel van koopmans, bevat maar 38% Amandelen in tegenstelling tot het echte amandelmeel wat voor 100% uit amandelen bestaat. Lupinemeel is eraan toegevoegd en is een hele goedkope (geen voedzame) meelsoort.
  Zonde om daar veel geld voor neer te leggen dacht ik zo.
  Amandelmeel kun je (oa bij AH) kant en klaar kopen van de biologische producten. Maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken door (ongebrande)amandelen (zonder vlies) te malen in een keukenmachine.

  Succes met de zoektocht in het suikervrije. Ik kan je zeggen: het went;-)

  Met vriendelijke groeten,
  Deborah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Deborah,

   Bedankt. Had het inmiddels ook ontdekt ;).
   Ik lees echter ook veel positiefs over lupinemeel?

   Groetjes,
   Mirjam

   Verwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!