zaterdag 22 oktober 2016

Recensie - Het Woord in je hart - Tanneke Borgelo

Met onze kinderen memoriseren wij regelmatig Bijbelteksten. We vinden het belangrijk dat Gods Woord in hun geheugen zit en ze nu of later van deze teksten gebruik kunnen maken of dat de Heere ze in hun gedachten kan brengen op de momenten dat ze dit nodig hebben. Doordat we de teksten met grote regelmaat herhalen, leer ik nu zelf ook de teksten mét hun vindplaats. Helaas heb ik in mijn jonge jaren niet in deze vorm kennis van teksten opgedaan, maar nu merk ik hoe fijn het is als je weet hoe een tekst gaat en waar de tekst (ongeveer) staat.Ark Media heeft een mooi boekje uitgegeven dat hier bij aansluit. De titel vind ik prachtig: 'Het Woord in je hart'. Natuurlijk is het goed om Bijbelteksten te leren en ze in ons geheugen te stoppen, maar nog veel belangrijker is het dat Gods Woord in ons hart is! De auteur, Tanneke Dorgelo, wil met dit boekje helpen om de schat
ten uit Gods Woord in ons hart op te slaan.

Het boek bevat 52 Bijbelteksten om uit je hoofd te leren en te memoriseren. Een aantal van de Bijbelteksten zijn aangedragen door christenvrouwen die door hun beroep bekend zijn geworden. Ze vertellen over hun favoriete Bijbeltekst. Dit geeft enerzijds een mooie afwisseling in het boek, doordat er bij de gekozen tekst een stukje staat waarin uitgelegd wordt hoe God deze tekst gebruikt heeft in het leven van de betreffende vrouw. Anderzijds geven deze vrouwen het boekje een bepaalde 'look' waardoor het misschien minder toegankelijk is voor vrouwen uit de reformatorische hoek en had dit boekje, naar mijn persoonlijke mening, ook prachtig geweest, zonder deze getuigenissen.


In de inleiding geeft de schrijfster 7 argumenten waarom het goed is Bijbelteksten te memoriseren:
 • Het versterkt je geloof. 
 • Het verandert je. 
 • Het wapent je tegen verleiding. 
 • Het geeft je wijsheid. 
 • Het draagt bij aan jouw omgang met God. 
 • Het helpt je jouw geloof uit te dragen. 
 • Het bemoedigt jou en anderen.
Het boekje bevat 16 thema's: Geliefd, Schoonheid, Heilig, Je bent vrij, Rust en stilte, Vertrouwen op God, Geen zorgen, Blijdschap, Gerechtigheid, Vergeving, Gebed, Getuigen van God, Je focus, Je spreken, God draagt, God belooft.

Elk thema bestaat uit 3 Bijbelteksten om te memoriseren. Bij elke thema staat eerst een inleidend stukje en bij elke tekst staat of een klein (dagboek)stukje, een getuigenis of een tip hoe je de tekst goed kunt leren. Vooral dat laatste vind ik mooi en praktisch!

Het boekje zou een mooie aanvulling kunnen zijn op je stille tijd, maar zou ik persoonlijk niet alleen gebruiken, omdat de teksten niet in het grotere verband van Gods Woord gelezen worden en ik dat zelf altijd wel fijn vind.

Het boekje is klein en handzaam en door de ringband praktisch in gebruik. De vormgeving vind ik erg mooi doordat het enerzijds rustig is, met mooie, toepasselijke foto's, maar ook door wat 'scrapbook'-details.

'Het Woord in je hart' is verschenen in twee versies. Een met teksten uit de Herziene Bijbelvertaling en een met teksten uit de Nieuwe Bijbelvertaling. Als je het leuk vindt om enkele pagina's van het boekje in te zien, kijk dan even op deze pagina.

Samenvattend vind ik het een mooie boekje, dat je opnieuw laat zien hoe belangrijk de Bijbel is en de focus legt op het bewaren van Gods Woord in je hart. Het zou een mooi cadeautje kunnen zijn voor jezelf of een ander.

Kijk ook eens op de site van Tanneke: http://tannekedorgelo.nl/

In Hem verbonden,

3 opmerkingen:

 1. Hoi, mooi en kostbaar ja!!!
  Leer jij de teksten uit dit boekje voor jezelf, of samen met de kids?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eerlijk gezegd ben ik nog niet begonnen aan het memoriseren. Ik leer momenteel de teksten van de kinderen mee ;). We zijn nu bezig aan psalm 23. Zo mooi om die uit de mond van je kinderen te horen!

   Verwijderen
 2. Ja, dat is zo prachtig he..
  En zo mooi dat ze ze niet meer vergeten. pas zaten we in de kerk, en toen kwam er ook een tekst voorbij in de preek, waar Romeo meteen bij opveerde. Die kènde hij!
  (en dat was echt lang geleden geleerd)

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!