Gezinsmoment - De zonde van Achan

De volgende geschiedenis die beschreven wordt in het Bijbelboek Jozua, is een behoorlijk aangrijpend verhaal. Mijn man en ik hebben samen erover gesproken of we dit wel zouden vertellen en zo ja, hoe dan?

Nadat Jericho ingenomen is, denkt het volk de stad Ai heel gemakkelijk in te kunnen nemen, maar ze verliezen de strijd. Jozua vraagt aan de Heere hoe het komt dat ze verloren hebben en God antwoordt dat er een zonde is begaan in het volk. Achan blijkt schatten uit Jericho achter gehouden te hebben. Als straf wordt hij met zijn gezin gestenigd...

We besloten toch het verhaal te vertellen. Ik heb soms de neiging dit soort verhalen weg te stoppen voor onze kinderen, uit angst dat ze God gaan zien als alleen toornig en straffend. Maar we geloven ook dat heel Gods Woord doorgegeven moet en mag worden aan onze kinderen en dat we ook uit dit soort verhalen belangrijke lessen kunnen leren.

Vooraf vroeg ik aan de kinderen of ze wel eens iets gestolen hadden. Eén van de kinderen gaf eerlijk toe dat dit wel eens gebeurd was. 'Hoe voelde je je toen?' 'Niet fijn.' 'Hoe kwam het dat je je niet fijn voelde?' 'Ik was bang dat u er achter zou komen.' En tja, dat gebeurde ook... 'Wanneer was je pas weer blij en opgelucht?' 'Toen u het wist en ik het goed gemaakt had.' Precies! Hierna legde ik uit dat ik ging vertellen over iemand die ook iets weggepakt had dat niet voor hem was. Bij het vertellen gebruikte ik deze platen. We hebben tijdens het vertellen de toepassing gemaakt dat het zeker kan gebeuren dat we zondigen, dat we net als Achan vallen voor de verleiding, maar dat het vooral verkeerd was dat Achan het verstopte onder de grond en het niet 'beleed'.  Hij had genade kunnen ontvangen als hij het zelf had verteld. Hij had zijn zonden in het licht moeten brengen! Uit het Nieuwe Testament hebben we de volgende teksten hierbij uitgelegd:

Spreuken 28:13. "Wie zijn overtredingen bedekt, zal niet voorspoedig zijn; maar wie ze belijdt en nalaat, die vindt ontferming."

"Maar als wij in het licht wandelen, zoals Hij in het licht is, hebben wij gemeenschap met elkaar, en het bloed van Jezus Christus, Zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde." (1 Johannes 1:7)


"En dit is de boodschap die wij van Hem gehoord hebben en aan u verkondigen, dat God licht is en dat in Hem in het geheel geen duisternis is. Als wij zeggen dat wij gemeenschap met Hem hebben en wij toch in de duisternis wandelen, liegen wij en doen de waarheid niet. Maar als wij in het licht wandelen, zoals Hij in het licht is, hebben wij gemeenschap met elkaar, en het bloed van Jezus Christus, Zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde."
Als verwerking maakten we met elkaar een waar kunstwerk ;) waar ook het wandelen in het licht weer in terugkwam:

De oudste schrijft m.b.v. een lettersjabloon op een stuk bruin inpakpapier 'Wandel in het licht'.

Van iedereen moet er een voetafdruk gemaakt worden Oei dat kriebelt, die verf onder je voet!

Ook het kleinste grietje doet natuurlijk graag mee :).


Zelfs papa moet eraan geloven.

Het resultaat mag er zijn! De oudste meiden verfden er nog wat zonnen bij voor het licht.

In Hem verbonden,

Reacties

 1. Wauw wat heb je dat leuk en mooi gedaan. Ondanks dat het stukje moeilijk was om te vertellen.
  Dank je wel voor je inspiratie!
  Groetjes Marije

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Mirjam!
  Wat mooi om jullie weer zo samen bezig te zien rondom het Woord van God! Veel zegen gewenst! Aangrijpend hè, dat Achan vergeving had kunnen ontvangen als hij zijn zonden beleden had. Geeft me veel om over na te denken, want vergeving vragen doe ik vaak zo algemeen, terwijl het toch heel belangrijk is om alles concreet te belijden. Bedankt voor het delen van jullie gezinsmomenten!
  Groetjes van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je en graag gedaan ;). Jij ook bedankt voor het reageren!

   Verwijderen
 3. Ha Mirjam,
  Ik heb een linkje op mijn blog geplaatst naar jouw blog over het gebruik van de platen van free bible images. Ik wil je hartelijk bedanken voor de link naar deze site! Wat een mooie platen zijn dat, wij gebruiken ze nu regelmatig!
  Ook een heel mooi gezinsmoment met een hele mooie verwerking op deze blog!
  Liefs Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prima hoor! Mooie site he? Ze vinden het hier echt jammer als ik een keer vertel zonder de platen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Reacties worden erg gewaardeerd!