Ik hartje avondroutine


Het is vanmorgen weer gelukt! 4 kinderen voor 8.15 uur in de kleren, haren gekamd en zo nodig met gel of ingevlochten, buikjes gevuld, tassen gevuld, tanden gepoetst, zelf redelijk aantoonbaar en iedereen ready to go. Elke dag weer een uitdaging. Vooral ook om het gezellig en in de rust te laten verlopen. Ik vind niets zo erg als met stress de deur uit te moeten, omdat ik dan ook ongezellig tegen de kinderen ga doen, en ja, dit komt helaas ook voor ;).

Om de boel hier 's morgens redelijk soepel te laten verlopen, kan ik niet zonder een 'avondroutine'. Mijn avondroutine bestaat uit een aantal onderdelen:

1. Direct na het eten doet mijn man de kinderen in bad en legt de oudste 3 op bed en ruim ik de keuken glad, alle vieze vaat gelijk in de vaatwasser, die ik het liefst ook gelijk aanzet. Daarna haal ik een doekje over de tafel, aanrecht, gasfornuis en door de wasbak. Ook in de kamer haal ik een doekje over de tafel, de kast en de piano. Hierna stofzuig ik beneden en haal een doekje door de wc. Tussendoor leg ik de jongste op bed.

2. Aan het einde van de avond ruim ik het liefst de vaatwasser vast weer uit {dat scheelt me 's morgens voor m'n gevoel uuuuren tijd}, vieze bekers / glazen er gelijk weer in, zodat het lekker glad is. Ik dek de tafel met alles al startklaar op tafel, behalve de spullen uit de koelkast. Tassen zet ik klaar, inclusief drinken in de bekers, psalmkaarten, zwemspullen en wat al niet meer. En ik check het weer voor de volgende dag, zodat ik alvast kan bedenken wat de kinderen aan kunnen de volgende dag.

Dit alles kost me na het eten 30 tot 45 minuten en aan het einde van de avond nog geen kwartiertje. Het geeft 's morgens rust en overzicht. Je staat op in een glad huis en ziet niet gelijk bergen werk te doen. De laatste tijd probeer ik ook echt aangekleed en klaar te zijn voordat de kinderen uit bed komen, zodat ik dan tijd voor hen heb.

Kortom, instellen zo'n avondroutine! Klinkt misschien saai, maar wanneer je de taken elke avond op dezelfde manier en in dezelfde volgorde afwerkt, dan werkt dat gewoon het snelst. Je hoeft er dan niet meer bij na te denken en je voert de avondroutine gedachteloos uit. En dat maakt dat routines je huishouden op rolletjes laten lopen, je staat er niet meer bij stil! Ik heb er voor het slapen gaan niet altijd zin in, maar het is eigenlijk zo gebeurd en zeker als mijn man en ik het samen doen, zijn we zo klaar. En, nee, we zijn helaas nog niet altijd vroeg op school... omvallende bekers, schoenen die niet aan willen, ruzies, enz. zijn helaas niet de avond ervoor op te lossen of op te ruimen ;).

In Hem verbonden,

Reacties

 1. Ik heb inderdaad ook zo'n avond rondje dat ik doe. Alles klaar zetten scheelt echt.
  Verder probeer ik 's avonds alvast te bedenken wat er de volgende dag moet gebeuren en een aktielijstje te maken. Dit geeft rust in het hoofd voordat je gaat slapen :)
  Groeten,
  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja joh, kan dat, drinken al n nacht van te voren klaarzetten (ook in de zomer)? Ik heb het eigenlijk nog nooit geprobeerd. Maar het klinkt wel handig!
  Sja, ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met routines.. maar misschien dat ik het toch weer es moet proberen, het klinkt eigenlijk gewoon heel slim:).

  Als het over bekers gaat, las ik eens de tip om óf de kids het drinken te geven vóór of ná de boterham (voor die tijd staat het dan dus ook niet op tafel, zeg maar). Op de één of andere manier werkt het gewoon heel goed. Zodra het drinken op tafel komt, geven ze al hun aandacht aan die beker (stukje concentratie ipv van alles tegelijk;) en valt ie vrijwel nooit om.

  Of als je dat niks vindt, de bekers echt in het midden van de tafel zetten, dan stoot je em ook bijna nooit om, kids moeten echt hun arm strekken om em te pakken.
  Maarre.. misschien trap ik nu een open deur in, hoor;).

  Na schooltijd heb ik de routine van de kleuterjuf overgenomen. Eerst je beker leegdrinken, en als tie leeg is, komt het koekje/de snack.

  Nu ben ik eigenlijk gewoon juist best een chaoot (oeps) en al helemaal niet keurig enzo.. maar bekers, die vallen denk ik echt op z'n hoogst één keer per jaar om.
  Hè.. zucht:), heb ik toch ook een goeie routine, hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, ze leven nog steeds, dus ik denk wel dat het kan ;). In de zomer zet ik de bekers 's nachts in de koelkast hoor of dan doe ik het gewoon 's morgens.

   Nou, wat betreft die bekers, dat doe ik ook. Pas drinken geven nadat de boterhammen gesmeerd zijn. En dan hebben ze er echt trek in dus is het zo op. Maar, onze jongste van bijna 2 is nu zelf aan het leren drinken uit een beker. Leer ik graag snel aan i.v.m. het gebit. Maarrr dat gaat dus nog niet altijd goed ;).
   Maar, fijn dat het bij jou niet zo vaak gebeurd, dan is er voor ons ook nog hoop :).

   Verwijderen
 3. Leuk om te lezen, ik ga mijn voordeel er mee doen.
  Groeten Elsbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Respect! Ik zou de moeders in mijn klas die heel vaak hun kind te laat op school brengen bijna jouw blog als tip mee willen geven ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed idee, Ariëtte, dan ga ik dat ook in mijn klas doen!!! Enne.. Mirjam, dat zijn goeie tips die je geeft!
  Groetjes van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig zijn jullie geen juf op mijn school ;).

   Verwijderen
  2. Haha, pas maar op dat de juffen op jouw school je blog niet volgen....
   Groetjes van Marjet.

   Verwijderen
 6. Mooi blog, Mirjam! Ik denk weleens met weemoed terug aan de tijd dat iedereen op tijd in bed lag en 's avonds alles glad in huis. Bij ons is het zo op dit moment...tot half vier is het redelijk netjes en op orde.......na half vier tot heeel laat is het een chaotische toestand. Bijna altijd ook heel gezellig, moet ik zeggen, hoor! Het is de kunst om te zien dat iedere fase in het leven van een moeder zijn mooie en bijzondere kanten heeft. Als we dat maar blijven zien is het Goed!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Reacties worden erg gewaardeerd!