Gezinsmoment - Mozes als prins van Egypte

Vandaag dachten we na over Mozes als prins van Egypte. De les die we de kinderen graag mee wilden geven, was dat Mozes' leven anders liep dan hij had verwacht. Hij begreep nog niet waarom, maar de Heere had een plan met hem. De Heere wilde Mozes leren alleen op Hem te vertrouwen. En na veel jaren mocht hij een belangrijke knecht van God worden, maar dat wist hij nu nog niet.

Als intro maakten de kinderen allemaal een van-punt-naar-punt-puzzel. Deze puzzels printte ik op deze site. Voor de oudste had ik een moeilijke geprint, zodat hij niet gelijk kon raden wat het plaatje zou worden. Ze moesten allemaal soms goed zoeken naar het volgende puntje. Toen ze allemaal af waren, legden we uit dat het in ons leven ook zo is. We mogen de Heere volgen in ons leven, maar we begrijpen niet altijd precies hoe het gaat. Wij weten ook nog niet wat het plaatje zal worden, maar de Heere weet het al lang! We legden uit dat we soms iets graag willen, bijvoorbeeld later boswachter worden of moeder, maar dat de Heere weet of dit ook goed voor ons is. Misschien weet Hij al dat het heel iets anders moet worden. We mogen Hem vertrouwen, elke dag van ons leven. Ook als het soms niet zo gaat als we dachten of hoopten.
Best nog een lastige les, maar zeker de oudste 2 begrepen het aardig goed.


Hierna vertelde ik het verhaal over Mozes die eerst in het paleis opgroeit. In zijn hart voelde hij zich geen Egyptenaar, maar hoorde hij bij zijn volk, bij Gods volk. Ik vertelde hoe hij steeds bij het volk ging kijken, hoe hij een Egyptenaar doodt en moet vluchten. Ook vertelde ik over de meisjes bij de put en hoe bij Jethro terecht komt. Het verhaal eindigde met Mozes in de woestijn bij de schapen.
Ik vertelde het verhaal weer met behulp van de platen van de site http://www.freebibleimages.org. Dit maakte het goed beeldend voor de kinderen.


Opnieuw praatten we nog even over hoe Mozes misschien wel dacht dat hij farao zou worden en dat het lijkt alsof hij nu helemaal mislukt is, omdat hij alleen nog maar een herder is voor de schapen, maar dat hij nu bij de schapen heel veel kan leren, omdat uiteindelijk het volk van God door de woestijn te gaan leiden. Wij weten het al, maar Mozes nog niet. Zo weet de Heere het al voor ons, maar wij nog niet.

Ter afsluiting maakten we een masker van de Farao.


Het was een fijne middag met elkaar. Het lijkt soms alsof zulke geschiedenis wat minder 'lessen' hebben, maar ik merkte vandaag opnieuw dat dit niet het geval was. De kinderen luisterden goed en waren aandachtig. Na afloop merkte ik ook dat ze het begrepen hadden. En als ze het nu niet helemaal begrijpen, dan vind ik dat ook niet altijd erg. Belangrijker vind ik dat ze dit soort boodschappen zo vaak horen, totdat het ingescherpt is in hun hart en ze het zich zullen herinneren op de dagen dat ze tegenslag zullen ervaren of krijgen. Als ze dan maar weer herinneren dat God hierin is en een plan met hen heeft, juist een doel heeft met de moeilijke dagen!

In Hem verbonden,

Reacties

Een reactie posten

Reacties worden erg gewaardeerd!