Tafelmanieren

Hoe het komt weet ik niet, maar het aanleren van goede tafelmanieren vind ik nogal een klus. Misschien heeft het nooit echt mijn prioriteit gehad, of komt het doordat er alleen maar kleintjes aan tafel zaten, maar inmiddels worden de kinderen wat groter en vind ik het fijn als ze leren hoe ze zich moeten gedragen aan tafel. Ook omdat ze nu wel eens een enkele keer ergens anders eten. Dan is het toch prettig als ze geen zwijnenstal van andermans keuken maken :). Nee, het eten zit hier heus niet aan het plafond na het eten, maar onze boeven schrikken niet terug voor het van tafel lopen, liggen {op de houten bank}, proppen, aan hun mes likken, enz. En dus wordt het tijd voor 'het plan van aanpak'. Ik heb met behulp van wat picto's van de site iMom.com {leuke site trouwens} een lijstje met 'Tafelregels' in elkaar geknutseld. De komende weken ga ik steeds aandacht geven aan 1 van de regels en daar een krullenkaartje bij hangen {een soort stickerkaart, maar dan krijgen ze gewoon een krulletje als het goed is gegaan}. Niet voor een beloning, maar wel om het inzichtelijk en wat positiever te maken.Klik hier als je de tafelmanieren ook wilt printen! En... vergeet vooral niet te genieten aan tafel, van de gesprekken, het onhandige gestuntel soms, en gewoon, van elkaar.

Eet smakelijk!

In Hem verbonden,Reacties

 1. Haha:), lekker eerlijk.
  Herkenbaar, wij kwamen daar ook op een gegeven moment achter.
  Toen ze klein waren, wilden we geen eetgezeur, dus was onze belangrijkste regel... als het maar gezellig en positief is. En dat is ook best goed gelukt, ze eten allemaal heerlijk en gezond.
  Alleen over tafelmanieren begin je dan niet, hè, in zo'n fase..

  En dan ineens zijn ze groter, en kom je erachter dat het soms eigenlijk best een klein zootje is (en dat het gaat irriteren als ze groter worden, omdat het gewoon niet meer past ofzo).. Leuk dat je het zo positief aan gaat pakken:)!!
  (wij zijn nu bezig met 'er praat er eentje tegelijk, en dan kunnen we dus ook met alle aandacht naar elkaar luisteren, ipv naar iedereen met een half oor;)

  Veel succes ermee!

  ps: We behandelen met een vrouwengroepje trouwens het boekje 'de godvrezende vrouw'. Daar staat 'hart voor het gezin' ook op vermeld.
  Doe jij daar altijd nog aan mee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey!
   Heerlijk weer eens van je te horen! Mens, wat mis ik je blog ;).
   Ja, herkenbaar wat je schrijft, als ze klein zijn hindert het je niet zo, maar dan opeens denk je, dit kan toch echt niet meer, haha.

   Mooi dat jullie het boek behandelen! Ja, ben er nog bij betrokken. Heeft ook echt m'n hart ;).

   Tot horens!
   Liefs,
   Mirjam

   Verwijderen
  2. Met onderstaand berichtje reageerde ik pas op iemand, die net zo'n reactie gaf als jij..
   Daarom schrijf ik t nu ook aan jou:
   --------------
   Ah, wat lief dat je dat zegt..
   Ik mis het eigenlijk zelf ook wel, hihi. Niet m'n blog, maar het schrijven en foto-en;).
   Eerst vond ik het eigenlijk best lekker rustig joh, gewoon helemaal foetsie van het www.
   Maar ik mis nu het 'dromen' wel eens, wat zo heerlijk lukte via mn blog. Het terugkijken, het intenser genieten van woorden en foto's. Het samen delen, het 'samenéénzijngevoel' (niet met de halve wereld, maar verrassend waardevol contact met een paar lieve mensen zoals jij;).

   Sja, ik weet het ook niet zo.. Maar dank je wel voor je warme reactie:).

   Verwijderen
 2. Zelfs met pubers blijft dit een klus!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goed idee in het zo zichtbaar te maken! Die laatste regel geldt vooral voor mij ��.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die laatste regel is ook voor mijn man en mij... De kids hebben nog een telefoon ;). Vond het wel zo eerlijk om onszelf er ook maar gelijk bij te betrekken.

   Verwijderen
 4. Komt als geroepen, ik ga het printen en gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. idd, we zijn geen Romeinen ;). Ik ga alvast oefenen om brood met een vork te eten voor als ik bij jou ben, hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je kids deden het netjes, hoor! Wat heb je dat leuk gemaakt / gepikt! Ik heb het direct uitgeprint en ga samen met de kids morgen eens naar de plaatjes kijken. Samen onze eigen regels maken - want die van mij houden er nogal van als ze ook "gekend" worden in het vaststellen van de regels.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hey,
  Dat viel inderdaad niet tegen, bij een ander kunnen ze het dus blijkbaar best aardig ;). Hopelijk komen jullie er uit met elkaar, maar dat zal vast.

  Tot later!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben een prachtige variatie gemaakt:
   Eerst 1 Cor 14:33 voorgelezen, dat God een God is van vrede en orde. Toen een eetmoment-zonder-regels. Hilarisch. JW boven op de tafel, de één met soepstengeltjes in de neus, de ander stortte een beker vol over de tafel uit, ik verkruimelde chips en verdeelde dat over de haren van de kinderen.... Kortom, één grote chaos. Toen ons in 2 groepjes verdeeld en op basis van jullie tafel-postertje eigen regels gemaakt. Die toen plenair weer teruggekoppeld en als gezin passend gemaakt bij ons. Benieuwd hoe het gaat werken en bedankt voor de voorzet!

   Verwijderen

Een reactie posten

Reacties worden erg gewaardeerd!