dinsdag 8 december 2015

Gezinsmoment - Advent {1} - Licht in de duisternis

In de adventstijd willen we nadenken over de namen van de Heere Jezus. Eerlijk gezegd was de voorbereiding voor dit gezinsmoment niet zo best. Ik had namelijk het idee voor advent al aardig uitgewerkt in mijn hoofd en toen zag ik opeens op allerlei blogs ook precies het thema 'namen van de Heere Jezus' voorbij komen. Dat maakte me een beetje in de war... Moest ik het dan ook wel doen? Of moest ik iets 'originelers' bedenken? Maar, steeds kwam dit thema toch weer bij me terug... En ik doe de gezinsmomenten voor mijn gezin, niet voor bloggend Nederland. Dus, besloten manlief en ik, op zondagmiddag om toch maar de namen van de Heere Jezus te doen. Alleen... toen was het al bijna tijd om te starten en ik had nog N I K S. Zucht...
Gelukkig kwam het {redelijk} goed :).

Ik begon met wat vragen te stellen aan ons peutermeisje, zoals: 'Wat vind je fijner, in de kamer spelen als het heel donker is, of als het licht is?' 'Doe je in de wc liever het licht aan, of laat je het liever uit?' En zo nog wat vragen. Steeds antwoordde ze dat ze het 'licht' fijner vond.

Hierna vertelde ik dat in de wereld eerst ook heel donker was. Eigenlijk nog voor de wereld er was! Het was donker, totdat de Heere het licht maakte! Maar, er wordt in de Bijbel nog wel eens van donker of duister gesproken. Dan gaat het niet echt om het donker, zoals het donker is als er geen licht is, maar er wordt een andere 'donker' bedoeld. Wat bedoelt de Bijbel? Dat wisten de oudste 2 wel: 'Dat het donker in je hart is, van de zonde,'zei 1 van hen. 'Heel goed!' Er staat ook in de Bijbel dat er een volk was, dat in duisternis wandelde {Jes. 9:1}. We lazen de tekst en ik legde uit dat daarmee bedoelt wordt dat de Heere Jezus zou komen. Hij was het grote Licht, in de duisternis van hun hart en de duistere, zondige wereld. Johannes 12:46 zegt: 'Ik ben een licht, in de wereld gekomen, opdat ieder die in Mij gelooft, niet in de duisternis blijft.' Deze tekst lazen we ook. Om nog beter uit te leggen wat het betekent dat Hij het licht in de duisternis is, liet ik deze plaat zien aan de kinderen:


En om nog eens uit te leggen wat de Heere Jezus met de zonde deed, pakten we een schoolbordje. De kinderen mochten er allemaal een kruisje {zonden} op zetten en daarna maakten we het met een sponsje schoon. Niets meer te zien van dat wat we getekend hadden!

Daarna maakten we met elkaar een klein schilderijtje. De ondergrond zwart {schoolbordverf} en toen het droog was, mocht een van de kinderen er het licht op tekenen met krijt. Ik heb helaas geen foto van het uiteindelijke resultaat.De kinderen hadden eerder die week, op de club ook een mooi werkje gemaakt dat bij deze les had kunnen passen, ik deel het hier even als tip ;).
Het is een doorzichtig bekertje, met de tekst erop, daaroverheen een rood bekertje, dat de kinderen mochten versieren met witte strepen en daarop dus een 'kaarsje'. Erg leuk.


Tot slot kleurden we deze kleurplaat {pagina 5}, waar ik zelf nog 'Licht in de duisternis' in had geschreven. 

Op het etiketje van de eerste adventskaars schreven we: Licht in de duisternis. Elke week zal er een naam van de Heere Jezus bij komen.


In Hem verbonden,

3 opmerkingen:

 1. ach... dat was ik he... die ook blogt en bezig is over de namen van Jezus... sorry... en heel goed dat je het gewoon doet, want het is idd JOUW gezin... en daarnaast ook JOUW blog... Veel zegen deze tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt, en op eensbrachtendemoeders kwam ook iets voorbij. Bedankt voor je lieve reactie. Die kwam op het juiste moment ;).

   Verwijderen
  2. Oké die volg ik niet, dus dat had ik gemist....
   Ach wat fijn dat m'n reactie op 't juiste moment kwam... Dan kwam Hij vast ook bij een Ander vandaan :)
   Liefs Ilse

   Verwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!