zondag 15 november 2015

Gezinsmoment - Zoals klei...

Vandaag hebben we weer een heerlijk gezinsmoment met elkaar gehad. Ik schrijf het hier maar gelijk op, want ik ben veel te traag de laatste tijd ;).

We willen de tijd tot advent overbruggen met een aantal 'losse' lessen, dus even geen serie. Sowieso starten wij altijd iets later met advent, omdat ik het anders nog een beetje lang vindt duren voor onze kinderen en de nadruk dan wel heel erg op 'kerst' komt te liggen. Dus, dan weten jullie dat alvast.

Vandaag hebben we nagedacht over Jeremia 18. Eerst hebben we heerlijk gezongen met elkaar. De laatste tijd zingen de kinderen ook erg graag, dus doen we het wat uitgebreider. Daarna mocht onze oudste eerst het Bijbelgedeelte over de pottenbakker lezen uit een makkelijke vertaling. Nadat hij het voorgelezen had, vroegen we aan onze kleuter en peuter of ze gehoord hadden waar het over ging. Het woord 'pottenbakker' hadden ze opgevangen! Ik vertelde kort nog een keer de opdracht die Jeremia kreeg en hoe hij bij een pottenbakker kwam en zag dat hij een mooie pot aan het maken was, maar dat de pottenbakker de klei opeens weer in elkaar duwde en opnieuw begon.

Hierna maakte mijn man de toepassing voor de kinderen. We hebben een aantal lessen uit dit verhaal meegegeven:

Allereerst dat de Heere iedereen verschillend heeft gemaakt. We hadden op tafel allerlei verschillende potten, kopjes, borden, enz. neergezet. Eerst keken we naar wat alles was en waarvoor het gebruikt was. Ik legde uit dat het zo ook was met de mensen. Iedereen is anders, en heeft een andere gave van God gekregen. Zo heeft de Heere het ook bedoeld! Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde,

De tweede les was dat we ook niet anders moeten willen zijn. We hoeven niet overal goed in te zijn, maar we mogen de Heere dienen zoals we door Hem gemaakt zijn. Ben je goed in muziek? Dan kan je de Heere daarmee loven en prijzen. Ben je goed in een andere taal leren en praten? Dan zou je naar een land kunnen gaan waar nog geen Bijbel is en de mensen daar in hun eigen taal over God vertellen. Sommige mensen kunnen altijd iets zeggen/bedenken waardoor je weer blij wordt of weer aan de Heere denkt, enz. Ik vertelde dat we in waterkan geen dingen moeten doen die in een schaaltje horen {bijv. de komkommerschijfjes die ze zo graag bij het avondeten krijgen}, omdat het er dan niet meer uitgehaald kan worden. En op het soepbord koffie schenken is ook niet zo handig. Elk ding op tafel heeft een eigen doel en zo heeft God met een ieder van ons ook een eigen doel!

Hierna keken we naar een filmpje over een pottenbakker en naar het liedje van Elly en Rikkert waar ook beelden van een pottenbakker in te zien zijn. Ik vroeg de kinderen: 'Kijk eens goed, doet de pottenbakker heel zachtjes met de klei, of soms ook hard? Moet hij hard of zacht duwen?'De vraag was niet moeilijk te beantwoorden. De pottenbakker moet soms hard duwen op de klei. Hierna gaven we de derde les. Namelijk dat de Heere ons ook wil vormen, zoals de pottenbakker de klei vormt. En dat hij dan soms hard moet 'duwen' om ons te veranderen. Vaak gaat dat door minder fijne dingen heen, die ons wel eens pijn doen of verdriet geven. 'Maar,' zo vertelden we, 'juist dan is de pottenbakker zo dichtbij! Juist dan is de Heere dus heel dichtbij ons.' 

Tot slot maakten we {hoe kon het ook anders :)} een potje van klei. De kinderen mochten zelf weten waarvoor het gebruikt zou worden, dus hebben we nu een 'ringenpotje', een 'kaarsenhoudertje' en een 'verzamelpotje' ;).

 Deze les is een aanrader. Het was fijn met elkaar!

In Hem verbonden,

4 opmerkingen:

 1. Dag Mirjam!

  Ik vond het heel mooi dat je schrijft: Juist als het pijn en verdriet doet en de Heere als pottenbakker wat harder duwt en kneedt, dan is Hij heel dichtbij je. Mooie uitleg naar kinderen toe en ook voor onszelf om bij stil te staan als het allemaal niet meevalt... Dank je wel en veel zegen gewenst voor jou en je gezin!

  Groetjes van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marjet!

   Ja mooi he? Ik moest eraan denken toen ik pas de uitspraak hoorde: 'De Landman is nooit zo dichtbij, als wanneer Hij snoeit' Zo is het ook met de pottenbakker. Juist als hij aan het vormen is, is hij ook zo dichtbij. Wat een heerlijke hemelse Vader he?
   Al weer gewend aan je 'nieuwe' groep?

   Groetjes,
   Mirjam

   Verwijderen
 2. Wat mooi om weer even mee te lezen met jullie gezinsmoment. Wat heeft Gods Woord toch altijd weer veel bijzondere en rijke lessen voor ons, bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!