zaterdag 5 september 2015

Maak mij zachtmoedig...

In dezelfde periode waarin we het gezinsmoment hielden over 'de tong', las ik het boek 'de Godvrezende vrouw', geschreven door Martha Peace. Een boek waar ik al heel lang naar uit keek, omdat ik wist dat het vertaald werd en uitgegeven zou worden. In de eerste hoofdstukken werd ik een beetje overweldigd. Het is een heel Bijbels, radicaal geschreven boek en het sloeg me op sommige punten nogal 'om mijn oren'. Ik legde het boekje een tijdje aan de kant, maar na een paar weken pakte ik het toch weer op. Een deel van het boek gaat over Bijbelse communicatie als echtgenote. En zo kwam ik dus ongeveer tegelijkertijd uit bij het hoofdstuk dat gaat over 'de controle over haar tong'.
Zeg je wel eens iets, waar je op het zelfde ogenblik spijt van hebt? Ik helaas wel. Meestal kan ik voor mezelf verzachtende omstandigheden aandragen: ik ben moe, of het is het einde van de dag, we hebben het te druk, enz. Maar, de Bijbel zegt in Mattheus 12:36  dat we verantwoording moeten afleggen voor elk woord dat we spreken: 'Maar Ik zeg u dat de mensen van elk nutteloos woord dat zij zullen spreken, rekenschap moet geven op de dag van het oordeel.'
Salomo vergeleek scherpe woorden met 'dolksteken'{Spreuken 12:18}. Met andere woorden, scherpe woorden kunnen de ander verwonden. Ze veroorzaken pijn, ze kwetsen de ander. Dezelfde tekst zegt dat de woorden van de wijze juist genezing brengen!

'Woorden die God eren zijn: vriendelijk, hebben een liefdevolle toon en zijn opbouwend voor de ontvanger.' {blz 199}

'Maar, hóe leer ik op deze manier te communiceren?' Hoe leg ik het af dat ik soms te scherp ben, richting mijn gezin? Gelukkig vond ik daar een antwoord op in het boek. Ik heb geleerd dat verkeerde woorden beginnen met verkeerde gedachten. Doordat je boosheid toelaat in je gedachten, vormen zich scherpe woorden, die je vervolgens uitspreekt. Om dit te doorbreken, zullen we dus moeten beginnen bij onze manier van denken. We moeten ons vullen met Bijbelse gedachten over boosheid en ongeduld en over onze manier van spreken. Het eerste advies dat Martha Peace geeft, is om verschillende Bijbelteksten die voor jou relevant zijn, uit je hoofd te leren en erover te mediteren. Bestuur ze zo goed, dat je ze aan anderen uit kan leggen en zo de principes rondom boosheid en Bijbelse communicatie je helemaal eigen maakt.

De volgende stap is, dat je een ander vraagt je erop te wijze wanneer je in je oude, zondige patroon vervalt. Elke keer als een ander je erop wijst, of wanneer je jezelf betrapt, analyseer je je gedachten. Schrijf je gedachten desnoods op en ook dat wat je zei.

Stap 3 is dat je kritisch kijkt naar je eigen gedachten en er de Bijbelse gedachten naast zet. Stel jezelf de vraag: 'Als ik dit opnieuw moest doen, wat zou ik dan zeggen of doen?' Belijd specifiek je boosheid. Als we ons tot God richten met onze zonde, zal Hij ons helpen.

De laatste stap bestaat simpelweg uit oefenen. We moeten net zo lang doorgaan tot de vriendelijke, liefdevolle reacties onze eerste gedachten zijn. Het zal misschien lang duren, maar als we dit overwinnen, zullen de resultaten levensveranderend zijn. En blijf bidden en vragen of God je hart en je karakter wil veranderen!
Ik zal eerlijk zijn... Ik weet niet of het zo eenvoudig is. Maar, ik zie mijn lieve, jonge kinderen en ik wil het leren. In de communicatie met hen. Maar ook om hen te laten zien hoe een vrouw communiceert met haar man en de rest van haar omgeving. Ik heb dus een aantal teksten uitgezocht en een citaat uit het boek, heb ze op een papiertje geprint en ze hangen nu op mijn keukenkastjes. Precies op de plek waar ik sta als ik eten kook en we allemaal moe zijn ;). Ik deel ze graag met jullie, als je de kaartjes ook wilt, kun je hier klikken. Ik zou het geweldig vinden als er meer vrouwen deze 'uitdaging' aan willen gaan. Zodat we elkaar kunnen bemoedigen en stimuleren om ons te laten vormen tot een Godvrezende vrouw.

In Hem verbonden,

14 opmerkingen:

 1. Hoi Mirjam!

  Wat mooi met die kaartjes, ik heb ze al geprint en ik ga er een goed plekje voor zoeken! Heel herkenbaar, al iets gezegd hebben en dan denken: oh wat erg, ik had me nog wel zo voorgenomen om... Graag ga ik ook de uitdaging aan, het zal met vallen en opstaan zijn, maar ik geloof vast dat God ons wil helpen als we de uitdaging biddend en tot eer van Hem aan willen gaan!

  Bedankt voor de bemoediging/aansporing en Gods zegen gewenst!

  Groetjes van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor deze post. Zo herkenbaar...!
  Gods zegen voor jou!
  Groetjes, Henrike

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hartelijk dank voor deze post. Dit is precies waar ik steeds weer tegen aan loop. Elke ochtend begin ik weer opnieuw maar aan het eind van de dag is het zeker een aantal malen verkeerd gegaan. Ik heb de kaartjes geprint en ga de uitdaging aan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,
   Dat is voor mij herkenbaar ja. Mooi dat je 'meedoet'. Niet in eigen kracht... Gods zegen!
   Groetjes,
   Mirjam

   Verwijderen
 4. Wat een bijzonder blog heb jij.
  Zo opbouwend en herkenbaar.
  Ik lees graag je stukjes, ook over de gezinsmomeneten, heel belangrijk, juist in deze tijd, om met je kinderen te werken.
  Toen ik dit stukje las dacht ik aan de tekst: Maar des Heren ogen gaan over de gehele aarde om krachtig bij te staan, hen wier hart volkomen naar Hem uitgaat.
  Met Gods hulp zal het ons uiteindelijk lukken! Dat wij een godsvrezende vrouw en moeder zijn, een stralend voorbeeld ook voor onze kinderen.
  Veel zegen toegewenst voor jou met je prachtige gezin.
  Johanna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Johanna,

   Bedankt voor deze bemoedigende reactie!
   Inderdaad, met Gods hulp, Hij zal dit in en door ons heen werken.
   Jij ook veel zegen gewenst!

   Lieve groet,
   Mirjam

   Verwijderen
 5. Hoi Mirjam, ik heb het boek ook gelezen bij een cursus die ik deed, een andere vertaling, met ook voorbeelden uit de praktijk erbij. Heel mooi boek!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik zit me helemaal te vergissen.. ik heb de sterke vrouw gelezen. Ook een heel mooi boek!!
  Groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is een oefening. En het blijft een oefening. Maar op de school Jezus hebben we een goede Leermeester! Dank je wel voor je mooie blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi Mirjam! Ik herken het wel hoor, wat je zegt. Door genade leer ik steeds beter om mijn tong onder controle te houden. Het geeft zo'n kater achteraf wanneer het niet goed is gegaan! Gelukkig is de Heere genadig. Zegen!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!