maandag 25 mei 2015

Gezinsmoment - Pinksteren

Soms ben je vol inspiratie, maar soms ook helemaal niet. Dat had ik dus met ons gezinsmoment voor Pinksteren. Ik vroeg me af of ik zelf wel helder had wat Pinksteren in mijn leven betekent. Waarom moest de Heilige Geest komen? En waarom mag ik daar blij om zijn? 

's Morgens gingen we naar de kerk en daar ging het erover dat de Heilige Geest Christus in ons leven zichtbaar wil maken. Alles draait alleen om Hem. Het was voor mij zo helder... Dat wilde ik de kinderen ook meegeven. Het gaat niet in eerste instantie om vrucht, maar om leeg worden van je jezelf en vol worden van Christus, en dan komt de vrucht vanzelf! 

Na het zingen en bidden, vertelde mijn man het pinksterverhaal. We gebruikten de platen van de de mooie 'Kijk- en Leesbijbel' bij het vertellen. Bij deze bijbel staan na elk verhaal ook vragen die je kunt stellen aan de kinderen. Kennisvragen, maar ook mooie toepassingsvragen. Nu stond er bijvoorbeeld bij: 'Wat gebeurd er als de Heilige Geest in je hart komt?' Een prachtige vraag, waar je een heel mooi gesprek over kan krijgen met je kind(eren).

Hierna liet ik een plaatje zien van een verlichte kerktoren. Voor volwassenen inmiddels een bekend beeld, denk ik, maar voor onze kinderen nog nieuw. 
We stelden vragen als, 'Wat zie je op deze foto?', 'Hoe komt het dat je de kerk zo goed ziet?' 'Waarom zouden ze die lampen op de kerk hebben laten schijnen?' Daarna vroeg ik waar de kinderen naar zouden kijken als ze voor de kerk zouden staan: naar de kerk of naar de lampen.' Naar de kerk natuurlijk!', zei ons kleutermeisje. 'Precies, dat is ook de bedoeling van de lampen, dat je naar de kerk kijkt! En zo is de Heilige Geest gekomen, om ons te helpen naar de Heere Jezus te kijken!' De Heilige Geest is eigenlijk zoals de lamp en de kerk is zoals de Heere Jezus. De Heilige Geest wil dat we de Heere Jezus de belangrijkste vinden in ons leven. Als de Heilige Geest in ons hart woont, gaat hij ons helpen en leren om meer op de Heere Jezus te lijken. 'Hoe zouden de mensen het aan ons kunnen zien, als de Heilige Geest in ons hart woont?' Dat was een moeilijke vraag. Ze hadden die morgen nog de vrucht van de Geest opgezegd in de kerk, dus de oudste legde de link daarnaar. Een prachtig antwoord. 'Als het goed is, zien de mensen aan ons dat we anders zijn, doordat we anders doen en anders praten dan de mensen die niet in de Heere Jezus geloven.' Die morgen had ik in de kerk een mooi voorbeeld gehoord, dat ik hierbij mooi nog kon laten zien. Als je een lege ballon hebt, heb je er niets aan, maar het is ook heel anders dan een opgeblazen ballon. Je ziet de lucht niet, maar je ziet wel dat de ballon heel anders is. Zo is het ook met de Heilige Geest. Je kan Hem niet zien, maar je ziet als het goed is wel dat een mens waar de Heilige Geest in is komen wonen, heel anders is geworden. 
Als afsluiting knutselden we met vliegerpapier een mooie vlam. Eerst knip je een stuk plakplastic, daar plakken de kinderen allemaal stukjes vliegerpapier op. 
Hierna teken je een grote vlam op een stuk zwart papier en knip je dit uit. Daarna kan het plakplastic achter het zwarte papier geplakt worden. Als je het op het raam hangt is het een heel mooi effect. De mooiste is van ons peutermeisje. Ze heeft vol overgave gescheurd en geplakt. Ik had voor haar geknipt, dus ze is nu heel trots op het resultaat. 
 

In Hem verbonden,

9 opmerkingen:

 1. Mooi! Ook je voorbeelden om het werk van de Geest duidelijk te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi, wij hebben ook iets gedaan met een ballon. En bij jou lees ik nog een aspect met een ballon.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bijzonder Mirjam. Wij hadden precies hetzelfde idee over Pinksteren.
  Alleen gebruiken wij een zaklamp. Een zaklamp kan niet op ziczhelf richten. De Helige Geest kan en zal ook niet de aandacht op Zichzelf, Maria, Jehova, wonderen, tekenen of ervaringen richten, maar op Jezus Christus alleen. Wat is het mooi om kinderen dit al jong te mogen doorgeven. Vooral omdat er soms veel misverstand kan zijn over het werk en Wezen van de Heilige Geest. Leuk om dit zo bij jullie te lezen. Liefs Amanda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat prachtig!
  Een heel mooi voorbeeld!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ps: k Herken je eerste alinea ook trouwens!
  Ik had dat met het woord 'opstandingskracht' bij het Paasfeest.
  Vond het zo mooi, maar het verwarde me ook.. Ik dacht... wat betekent/hoe functioneert Zijn opstandingskracht in mijn leven?
  UIteindelijk toch een heel mooi Bijbelfeest gevierd..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ps2 :)
  Bedankt voor het bloggen.
  Ik heb een combinatie gemaakt van jouw blog en die van Els. Het was een heel mooi Bijbelfeest!
  We zongen ook nog (met you-tube "wat is het pinksterfeest" en "Ik moet weggaan").
  Er hangt een ballon voor ons allemaal in de kamer als teken van feest, èn als herinnering aan (het bidden om) het vól worden van de Heilige Geest (mooie gesprekjes over gehad)

  Lieve groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Volhouden en vasthouden: die gezinsmomenten! Het is mooi voor anderen om te lezen. Soms krijg ik er een beetje heimwee van.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Mirjam,
  Ik volg je blog heel graag. Bedankt voor zoveel bemoediging. Ik kijk elke dag of je alweer iets nieuws hebt geplaatst. Dus.. wanneer schrijf je weer? ;-).
  H.Gr.,
  Annemiek

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!