donderdag 21 mei 2015

Boekrecensie: Vier het samen

Van Ark Media kreeg ik het boek 'Vier het samen' om te recenseren. Een prachtig, hardcover boek met als ondertitel 'met je gezin toeleven naar christelijke feestdagen'.

Het boek begint met een korte inleiding over 'geloofsopvoeding'. Heel mooi vind ik dat de ontwikkelingsfasen van een kind beschreven zijn en welke vorm van geloofsopvoeding daarbij past. 

Hierna wordt in elk hoofdstuk een feest(dag) beschreven. Een hoofdstuk heeft doorgaans de volgende indeling:
 • Wat vieren wij?
 • Bijbelleessuggesties 
 • Voorleesverhaal 
 • Creatieve werkvormen 
 • Gesprek
 • Muziek 
 • Eten en drinken
De volgende feestdagen worden beschreven: Advent en Kerst, oud en nieuw, biddag en dankdag, Goede Vrijdag en Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, doopdag en verjaardag.

Persoonlijk vind ik het mooi en waardevol om heel bewust toe te leven naar een feest(dag). Dat kan mooi door het Bijbelleesrooster dat je vooraf met je gezin kunt volgen. 

De creatieve werkvormen die je kunt kiezen zijn mooi, maar niet allemaal even 'nieuw'. Een hoop vormen kende ik al. Dat geeft op zich niet. Wat ik heel handig vind is dat het boek bruikbaar is bij jongere, maar ook bij oudere kinderen, doordat er ideeën gegeven worden voor de verschillende ontwikkelingsniveau's die aangegeven worden met 1, 2 of 3 sterren. Ik kan me voorstellen dat het boek veel houvast kan geven wanneer je zelf wat minder creatief bent of niet zo handig op internet om alles bij elkaar te zoeken. Ik zal er ook zeker een keer mee aan de slag gaan of er ideetjes of gespreksvragen uit halen. Jullie lezen het vanzelf wanneer het boek mij geïnspireerd heeft voor het een of ander :).


Wat mij betreft is het een mooi, waardevol boek, dat zeker tot hulp kan zijn bij het houden van gezinsmomenten of het toeleven naar een feestdag. 'Samen vieren', een prachtige titel voor iets wat heerlijk is om te doen met je gezin.

Zegen!

In Hem verbonden,

5 opmerkingen:

 1. Ik had hem ook van de ark om te recenseren. Erg leuk boek!
  Liefs ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Ilse,

   Zag 'm een keer voorbij komen bij je, ja. Mooi boek he? De volgende komt vast van jouw hand ;).

   Liefs,
   Mirjam

   Verwijderen
 2. Dag Mirjam!

  Ziet er mooi uit! Zou het ook leuk zijn om op school te gebruiken, denk je? Wat leuk trouwens dat jij dat boek mocht recenseren!!!

  Groetjes van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marjet,

   Het is zeker leuk om op school te gebruiken. Je kunt de gesprekvragen gebruiken en de creatieve verwerking. De bijbelleessugesties zijn misschien praktisch wat lastiger, omdat je op school waarschijnlijk ook een vertelrooster hebt. Dat gaat dan misschien door elkaar lopen. Maar ik denk dat jij daar je weg wel in weet te vinden ;).

   Zegen!

   Groetjes,
   Mirjam

   Verwijderen
  2. Bedankt, Mirjam! We hebben inderdaad een vertelrooster op school, maar gespreksvragen en verwerkingen zijn altijd welkom. Ook fijn dat het boek de verschillende ontwikkelingsfases van kinderen nog eens noemt, ik krijg volgend schooljaar voor het eerst kleuters, dus dan kan ik me daar alvast in verdiepen;)!
   Jij ook veel zegen en ook nog bedankt voor je vorige blog over vrouw zijn, die was ook erg mooi en weer goed om bij stil te staan dat we vrouwen moeten zijn zoals God ons bedoeld heeft!

   Groetjes van Marjet.

   Verwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!