donderdag 30 april 2015

Gezinsmoment - Gehoorzaamheid {2}

Naar aanleiding van ons vorige gezinsmoment kreeg ik een reactie waar ik over na heb moeten denken. Kinderen moeten gehoorzaamheid leren, zeker! Maar ze mogen ook ontdekken dat deze gehoorzaamheid een ontwerp van God is, tot hun zegen. Niet negatief, maar eigenlijk positief!
In het Engels hebben ze hier een mooie term voor. Wanneer je gehoorzaam bent, bevind je je in de 'circle of blessing'.  Wat een prachtige uitdrukking! Daar wilden we de kinderen graag over vertellen.

Eerst vertelde ik het verhaal van de 3 vrienden van Daniël, die niet bogen voor het beeld. Ze werden in de vurige oven gegooid, maar de Heere redde hen. Een prachtig voorbeeld van hoe God gehoorzaamheid zegent. Ik heb verteld dat de Heere dit niet altijd doet, denk aan de vervolgde christenen, maar bij de vrienden wel en dat wij daar iets van kunnen leren over Wie God is!

Hierna deden we een kort spelletje. Buiten had ik een hoepel op de grond gelegd. De kinderen moesten in de hoepel gaan staan. Ik vertelde dat ze in de hoepel veilig waren, maar daar buiten niet. 'Wat gebeurd er dan?', vroeg natuurlijk een van de kinderen. 'Probeer het maar!', zei ik. Zodra ze dat deden, haalde ik mijn plantenspuit achter mijn rug vandaan en begon te spuiten. Zodra ze in de hoepel waren, stopte ik weer. Dat was grappig ;).Ik gaf ze een paar opdrachtjes waarbij ze steeds uit de hoepel moesten komen. Met name de oudste vond het iets te leuk om nat te worden.Toen we weer binnen waren, legde ik uit dat het ook zo is met gehoorzaamheid. Als we gehoorzaam zijn aan dat wat de Heere zegt, zijn we binnen een veilige kring, een veilige cirkel. Zodra we daar uit gaan, zijn we niet meer binnen die veiligheid. Om dit beter uit te kunnen leggen had ik dit 'schema' gemaakt:

Best nog een lastig plaatje voor ze, en ik heb ook niet alles uitgelegd, maar de kern begrepen ze heel goed. We hebben er nog over doorgepraat dat Gods regels er zijn om ons te beschermen, omdat de Heere weet wat wel en niet goed voor ons is en dat we Hem daarin kunnen vertrouwen, omdat we mogen weten dat Hij dit doet uit liefde voor ons. En zo is het ook met pappa en mamma!

Tot slot maakten we dit werkje:


Eerst verfden we het blad vol met rood en geel, daarna kleurden we 3 poppetjes en plakten we de 4 poppetjes op het geverfde papier.

In Hem verbonden,

3 opmerkingen:

  1. Mirjam, wat heb je toch altijd mooie voorbeelden om het aan de kinderen uit te leggen! En die cirkel over de kring van zegen vind ik heel duidelijk, wat mooi om zo te zien hoe God ons door Zijn regels beschermt. Wat een liefdevolle God hebben we!
    Groetjes van Marjet.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!