Gezinsmoment - Gehoorzaamheid {1}

We starten een nieuwe serie! Met kerst, de serie over de tekenen van de Heere Jezus en de lijdenstijd hebben we veel het Evangelie uitgelegd en gepraat over Gods genade. Nu leek het ons goed om weer een serie{tje} rondom karaktervorming te doen. En gehoorzaamheid is wel een 'dingetje' op het moment. De kinderen luisteren wel, maar niet altijd gelijk en het opruimen levert strijd op, omdat het lang duurt of ze niet alles opruimen. En mijn man en ik vroegen ons af of we sommige dingen wel genoeg 'getraind' en geoefend hadden met de kinderen. Weten ze altijd wel wat we verwachten als we iets zeggen of een opdracht geven? Daar willen we de komende tijd dus ook mee aan de slag gaan.

We begonnen buiten op een speelpleintje achter ons huis met wat opdrachtjes. 'Ren zo snel mogelijk naar de paal en weer terug.' 'Ren naar dat paaltje, ga erop staan, tel tot 10 en kom weer terug.' Dat soort opdrachtjes. Leuk dat ze dat vonden!
Toen gaf pappa een opdracht aan mamma. Ik rende wel snel, maar deed de opdracht maar half. Niet goed. Toen deed ik het bijna goed, op 1 dingetje na. Nog steeds niet goed. De laatste keer deed ik het wel, maar ik sputterde in eerste instantie tegen, 'Moet dat echt?', 'Pff, daar heb ik nu geen zin meer in hoor!', en vervolgens deed ik het wel, maar ik mopperde ondertussen en deed alles nogal demonstratief. Vooral ons oudste meisje keek een beetje beteuterd. Toen we weer binnen waren, legde ik uit dat het niet zo leuk was dat ik het zo mopperend deed. En dat iets bijna goed doen, niet goed is. En dat het zo ook is met gehoorzaamheid. Als we het half doen, of bijna helemaal is het toch geen gehoorzaamheid. En als we het mopperig doen dus ook niet.

Hierna vertelde ik het verhaal van Mozes. Hij moest van de Heere tegen de rots praten om er water uit te krijgen, maar in plaats daarvan sloeg hij op de rots. 

We praatten hier even over na. Mijn man pakte de Bijbel opnieuw en ik vertelde dat de Bijbel vol staat met opdrachten voor grote mensen en voor mensen die al lang in de Heere geloven, maar dat er eigenlijk maar 1 opdracht in staat voor kinderen. 1 opdracht speciaal voor hen! 'Welke dan?' vroegen ze met hun heerlijke kinderlijke nieuwsgierigheid. We lazen samen Efeze 6:1: 'Kinderen, wees je ouders gehoorzaam in de Heere, want dat is juist.' Mijn man las nog verder en vertelde dat de Heere ook een opdracht heeft speciaal voor vaders, namelijk dat ze hun kinderen niet expres boos moeten maken. En ik vertelde dat gehoorzaamheid is als een deur met 4 sloten. Je hebt 4 sleutels nodig om die deur te openen:


We konden hierbij weer mooi teruggrijpen op het begin, buiten met de opdrachtjes en op het verhaal van Mozes. De kinderen begrepen het goed en aan het einde van het gezinsmoment konden ze de sleutels al bijna uit hun hoofd. Het idee voor deze sleutels vond ik op deze blog.

Als verwerking maakten we dit werkje, dat ik vond via Pinterest:Boven de tafel hangt nu deze slinger, met de sleutels eraan, zodat we er steeds aan denken! De letters voor de slinger printte ik via deze site.

In Hem verbonden,

Reacties

 1. Mooi thema om een beetje het karakter van je kinderen te vormen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Mirjam Wat leuk! Hoe heb je eigenlijk die letters gemaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was ik inderdaad vergeten te vermelden. Maar nu kun je in het bericht de link vinden. Bedankt!

   Verwijderen
 3. Heel leuk gedaan. ....
  Mss ga ik dit ook wel doen. ..... Want luisteren is hier ook lastig op het moment.
  Bedankt iig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat gehoorzaamheid een levenslange les is. Voor ons ook nog toch? Maar wel goed om er soms op een positieve, ontspannen manier aan te werken.

   Verwijderen
 4. Mooi Mirjam! Die slinger staat heel feestelijk! Gehoorzaamheid zorgt voor vrede, feest in huis!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé, dank je, die link had ik nog niet gemaakt. Ga ik een keer zeggen tegen de kinderen. Bedankt!

   Verwijderen
 5. Wat leuk, Mirjam! Het is bij mij op school ook wel weer even moeilijk met gehoorzaam zijn, die slinger en die sleutels ga ik ook doen! Altijd fijn om het op zo'n positieve manier zichtbaar te maken voor de kinderen, bedankt voor het delen!
  Hartelijke groeten van Marjet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi joh!
  Dank je wel voor je inspirerende idee!

  En hahaha, ik zie je al gaan, sputterend en demonstratief over dat pleintje:)
  Gein.

  Helemaal een mooi idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben dit thema vorig jaar ook gedaan. Belangrijke lessen inderdaad.
  Soms denk ik dat een herhalingsles af en toe niet verkeerd is ;)
  Die gezinsmomenten rondom karaktertraining vind ik sowieso altijd waardevol. Het komt dan zo dichtbij hè.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker. Hoewel ik het soms ook lastig vind. Ik wil de kinderen geen lasten opleggen die ze nog niet kunnen dragen. Maar ze moeten ook dingen leren, gevormd worden. Maar juist in karaktervorming kun je ook zo mooi laten zien dat we het in eigen kracht niet kunnen en Gods Geest nodig hebben in ons hart!

   Verwijderen
 8. Mirjam,

  Mooi en herkenbaar!
  Voor mij is gehoorzaamheid van onze kinderen vragen soms ook een oefening in geduld. Vind jij dat directe gehoorzaamheid voor jonge kinderen altijd haalbaar is ? Ze zitten soms zo in hun spel en zijn niet altijd (soms wel) expres ongehoorzaam.
  Liefs, Corina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corina,

   Dat herken ik wel hoor. Ik moet ook echt leren geduldig te zijn. In die zin blijft het een spanning tussen kinderen wat ruimte geven en gehoorzaamheid verwachten. Maar als ik zie dat ze expres doorgaan of niet opruimen of een deel onder de bank schuiven :), dan is het wel duidelijk. En ik leer de kinderen dat ze het gewoon moeten vragen als ze bijvoorbeeld nog even een bladzijde uit willen lezen of een filmpje af willen kijken. Maar dan moeten ze het ook kunnen accepteren als het antwoord een keer 'nee' is, omdat we echt moeten gaan eten ofzo. Maar, ik ben het helemaal met je eens, dat de grootste les hierin misschien wel voor onszelf is.

   Liefs,
   Mirjam

   Verwijderen
  2. Mirjam,

   Inderdaad, ik bedenkt mezelf ook weleens hoeveel geduld de HEERE met mij moet hebben.
   Ik wilde ook nog even zeggen dat ik het heel goed vind dat je het thema 'gehoorzaamheid' aan de orde stelt. Ook via je blog zodat anderen het kunnen lezen. Gehoorzaamheid is zo niet van deze tijd, lijkt het wel. Je ziet bijna nog eerder dat ouders gehoorzaam zijn aan hun kinderen dan andersom. En onze kinderen zien dat en worden daardoor beïnvloed. Ik merk het wel tenminste. Maar de Bijbel is er echt heel duidelijk over dat ouders gezag hebben over hun kinderen en dat kinderen gehoorzaam moeten zijn .In het gedeelte wat jij aanhaalt, maar ook bijvoorbeeld in Spreuken. Het is roeien tegen de stroom in als je dit je kinderen wilt leren. Ik wil je aanmoedigen, ga door. De HEERE zal het zegenen. En je hebt in mij, en in veel andere bloglezeressen, een medestander.
   Joh 14:21 Wie Mijn geboden heeft en die in acht neemt, die is het dit Mij liefheeft.
   We mogen het wel in ontspanning doen, want Zijn liefde is onvoorwaardelijk !

   Liefs,Corina

   Verwijderen
 9. Laat ik beginnen met dat ik respect heb voor jullie geloofsopvoeding, maar toen ik de laatste blog las dacht ik dit is wel erg zwaar. Jullie hebben kleine kinderen en ja die plagen , luisteren niet altijd zoals jij wilt etc etc
  Dat vraagt om geduld maar met humor en plezier in je kinderen kom je heel ver.
  Het hoort erbij en dan komt tzt ook nog de pubertijd...
  Sterkte én geduld en geef ze wat ruimte.
  Met een hartelijke groet, Roos.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Dank je wel voor je eerlijke reactie. Wat maakt vooral dat je het 'zwaar' vind? Je zet 'gehoorzaamheid' en 'humor en plezier' tegenover elkaar. Dat zijn voor ons geen dingen die elkaar uitsluiten. We hebben veel plezier gehad tijdens dit gezinsmoment en juist op een ontspannen manier gepraat over gehoorzaamheid.

   Groetjes,
   Mirjam

   Verwijderen
 10. Hoi Mirjam,

  Voor vanavond staat bij ons het zelfde thema op het programma voor onze gezinsavond. Geweldig om te doen en zo actueel in onze tijd!
  Aanvankelijk had ik een aantal andere elementen bedacht om het thema vorm te geven maar dankzij je blog voeg ik de sleutels er aan toe. Dus heel erg bedankt voor de tip!
  Ik zou nog willen toevoegen dat gehoorzaamheid een deugd is met een grote beschermende waarde. Dat zag ik in je blog niet zozeer terug. Heb je dat wel besproken op jullie gezinsavond? Gehoorzaamheid als daad met vreugde als gevolg is voor iedereen fijn maar het lijkt me ook een mooi moment om het goede van Gods karakter in Zijn opdrachten / regels aan je kinderen door te geven.

  In Hem verbonden,
  Arjan v Gent

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk dat je ons laat meelezen! Ik denk dat jouw voorbeeld als moeder en het voorbeeld van je man, naast het Bijbellezen de meeste indruk zal maken. Hoe ben je de hele dag door.

  Heb genoten van je stukje. Wat schrijf jij beeldend!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Reacties worden erg gewaardeerd!