Gezinsmoment - Sedermaaltijd

Met ons gezin hebben we vrijdagavond een soort seder-maaltijd gehouden. De 'messianen' onder ons kunnen maar beter niet verder lezen ;).

Bij de voorbereiding heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de blog van Janneke

Verbaasde reacties toen de kinderen aan tafel kwamen en dit klaar zagen staan:
Normaal is vrijdag geen 'gezinsmomentdag', dus ze hadden er niet op gerekend, maar reageerden erg enthousiast. Een bemoediging die ik soms goed kan gebruiken :).

We begonnen met gebed en daarna las ik het verhaal voor van het laatste avondmaal uit de kinderbijbel. Daarna legde ik uit dat wij ook zo'n soort maaltijd gingen houden en dat ik steeds uit zou leggen wat het met de Heere Jezus te maken had.

Een van de kinderen mocht de kaars aansteken. 'Wat heeft een kaars met de Heere Jezus te maken?', vroeg ik. En een van de kinderen wist gelijk te vertellen: 'Omdat Jezus het Licht van de wereld is.'
Hierna pakte ik een matze. De oudste mocht een vraag van zijn papiertje voorlezen: 'Waarom eten we vanavond matzes, brood zonder gist?' En ik legde uit dat gist het brood groter en dikker maakt en dat de zonde in de Bijbel ook 'gist' noemt. Als je de zonde eenmaal toelaat in je hart, zal het steeds groter en belangrijker worden. De Heere Jezus was zonder zonde. Daarom eten we ook brood zonder gist. Want Jezus is het Brood van het Leven!
Ik brak de matze en zei: 'Hij is voor ons gebroken.'

Eén van de kinderen vroeg: Waarom eten we vanavond bittere sla? {rucola}
Ik legde uit dat de Joden met het pascha dachten aan de uittocht uit Egypte en dat het heel verdrietig was dat ze zo lang slaaf waren geweest in Egypte. Maar dat wij er ook aan denken dat het verdrietig {bitter} is als we slaaf zijn van de zonde. Daarna legde ik op een stukje matze een klein blaadje rucola en gaf het aan iedereen aan tafel. Opnieuw vertelde ik dat Jezus het Brood van het Leven is en dat Hij heeft betaald voor onze bittere zonden.

Toen mocht iedereen een blaadje rucola in het zoutte water dopen. Een van de kinderen vroeg: 'Waarom dopen we onze sla in zout water?' Ik probeerde uit te leggen dat de Israëlieten zoute tranen huilden toen ze slaven waren. En dat de vaders toen een kwastje in het bloed van het lammetje doopten om bloed aan de deurpost te vegen. Alleen daar waar de engel bloed zag, ging hij voorbij. Alleen zo kunnen wij gered worden, door het bloed van het Lam!

Daarna doopten we opnieuw een blaadje rucola in de appelmoes. Eigenlijk moet dit charoseth zijn, dat gemaakt wordt van appels, walnoten, kaneel en rode wijn, maar is wist van te voren dat dit in de kliko zou eindigen, dus gebruikte ik maar appelmoes :). Ik vertelde erbij dat het niet verdrietig is gebleven, omdat de Heere Jezus gekomen is! Hij was het Lam van God! Hij stierf aan het kruis. Daarom mogen we blij zijn en God danken voor de zoetheid van het offer van de Heere Jezus.

Hierna pakte ik het glas met druivensap. Ik vroeg: 'Waarom drinken we wijn?' Dit wisten de kinderen goed. 'Dan denken we aan het bloed van de Heere Jezus,' Heerlijk die kinderlijke manier van verwoorden. Ik gaf het glas door en iedereen mocht er een slokje uit nemen.
 De oudste mocht weer een vraag van zijn briefje voorlezen: 'Waarom eten we vlees van een lam?' Dat antwoord wisten ze ook zelf: 'Omdat Jezus het Lam van God is.'

Als laatste vroeg een van de meisjes: 'En waarom eten we eieren?' En ik legde uit dat ze een teken zijn van het nieuwe leven dat we door de Heere Jezus kunnen krijgen.

Daarna hebben we heerlijk gegeten met elkaar. Ik had bij het lamsvlees nog pita's en wat gebakken aardappeltjes. 

Het was inmiddels erg laat geworden, dus hebben we het knutselwerkje de volgende dag gedaan. Dat kwam goed uit op de zeer regenachtige zaterdagmorgen.
Kijk ons peutertje eens lijmen :). Ze wilde ook zelf knippen. Dat was gelijk het einde van haar lammetje... ;)
We plakten ook nog een beker {geknipt uit de achterkant van aluminiumfolie} en een stukje matze op het schilderij. 

Het was fijn om dit zo met elkaar te doen. Natuurlijk hebben niet alle kinderen alles begrepen, maar het was ook gewoon fijn om zo de tijd te nemen om met elkaar te eten en ondertussen na te denken over het offer van de Heere Jezus. 

In Hem verbonden,

Reacties

 1. Bedankt. Ik heb donderdagavond met de jeugdvereniging ook zo'n soort maaltijd (maar ik houd het bij het lamsvlees, de druivensap, de matzes en de bittere saus). Wat een goed idee om de vragen op te schrijven en voor te laten lezen. Ga ik zeker gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat mooi om het met de jeugdvereniging te doen! Voor die leeftijd is het zeker handig om het op briefjes te schrijven en ze er zo allemaal bij te betrekken. Ben benieuwd hoe ze het vinden! Zegen!

   Verwijderen
 2. Mooi! Fijn om zo met de kinderen stil te staan bij Jezus lijden! Ik ga hem onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij vonden het ook echt mooi ja! Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 3. Mooi zeg!
  Wij willen het ook graag gaan doen deze week.
  Bedankt voor deze blog, ik maak er dankbaar gebruik van.

  ps: Kun je lamsvlees gewoon in de supermarkt kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat komt goed uit dan! Ben benieuwd naar hoe jullie het zullen vinden. Ja ik het had het vlees gewoon bij de Lidl gekocht. Shoarma is ook vaak lamsvlees ;).

   Verwijderen
  2. 't Was nog een zoektocht joh.. Geen enkele shoarma was van lamsvlees.
   Maar we hebben het..
   Morgen hopen we de maaltijd te houden met de jongens..
   Mooi, spannend

   Verwijderen
  3. Dat heb je als je in zo'n gehucht woont :). Anders had het met niet-lamsvlees vast ook heel fijn geworden hoor. Laat ff weten hoe je mannen het vonden! Liefs!
   Ps Zien we elkaar nog in mei? Of ben je ff 'genezen'? Mailen mag ook hoor, haha.

   Verwijderen
  4. Whahaha, niet spotten hè, met ons dorp:)

   Ehm, nee, wij zijn er niet in mei. De primaire reden is dat we gewoon enorm genieten van de diensten en kinderactiviteiten in onze nieuwe gemeente. En als de verdere details wil weten, kan ik het je mailen hoor :)
   Maar ik luister nog wel graag ouwe lezingen van Paul Washer (vanmorgen nog, via jouw blog, over huwelijk, en dat voorbeeld over dat kasteel, weet je nog;) en Aad van de Sande enzo.. Zo mooi!

   Verwijderen
 4. Wat leuk om dit even te lezen. Lijkt ons ook mooi om een keer te doen. Al weet ik niet of we er deze week nog aan toe komen ;)
  Op deze manier is het niet moeilijk of ingewikkeld en daar houd ik wel van. bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms heb je ideeën teveel he, voor een week? Nee precies, op deze manier kun je moeilijke dingen eenvoudig uitleggen. Hoewel het voor de jongsten nog wel lastig was hoor, maar 'Jezus is het Lam van God', hebben ze allemaal erg goed onthouden. Groetjes!

   Verwijderen
 5. Mooi en kinderen genieten er van als iets anders is dan anders. Vroegen ze het niet? "Ma nisjtana – waarom is deze avond anders dan alle andere avonden?”

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze vroegen inderdaad wel: 'Waarom doen we dit?' :). Heb jij ervaringen met zo'n soort maaltijd?

   Groetjes!

   Verwijderen
 6. Dag Mirjam,

  Wat een mooie manier om het zo uit te leggen, dit vergeten ze vast niet meer!
  Groetjes, Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop het ;). En anders volgend jaar gewoon weer. Herhaling... ;)

   Verwijderen
 7. Vooral het breken van die matzes lijkt me veel indruk maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi Mirjam! Ik hoop het a.s. vrijdagavond te doen en heb je idee een beetje meegenomen zoals de appelmoes en de rucola ;) BEDANKT en mooi dat je dit met anderen deelt! Hart. groetjes, Linda Matze

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Linda,
   Mooi! En graag gedaan natuurlijk. Hoe gaat het bij jullie?
   Groetjes!

   Verwijderen
  2. hihi, wij deden maar geen rucola, want onze boys lusten veel te veel. Ze eten ook gerust rauwe spinazie:).
   Dus ik heb in de winkel staan ruiken, totdat ik echt iets vond, wat ze denk ik echt bitter vinden.. basilicumblaadjes (ze stonken behoorlijk)

   Verwijderen
  3. Mierikswortel is het officieel geloof ik. Maar dit zal ook wel bitter zijn.

   Verwijderen
 9. Mooi, Mir! Vorig jaar hebben wij deze maaltijd met 'messianen' gevierd, en ging ongeveer zoals jullie het gedaan hebben hoor. Vanavond houden wij het simpel: matzes en druivensap bij de nasi :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja? Die 'messianen' ken ik wel denk ik ;). Leuke mensen ;). Ik heb het nog nooit 'echt' meegemaakt, dus ik was bang dat het erg ver bij de echte gebruiken vandaan lag, maar dat is dus niet zo. Gelukkig :). Druivensap en matzes zijn ook prima toch? Deden wij vorig jaar ook. Vonden de kinderen erg indrukwekkend, omdat ze ook een slokje mochten nemen. Eetse en zegen met elkaar!

   Verwijderen
 10. Mooi Mir! Wij hadden gisteren n.a.v. de paastuin de uitleg over het laatste avondmaal. Hoe leggen we kinderen uit wat het laatste avondmaal is en je net een bak pindasaus oo tafel hebt staan? Gewoon maar brood pakken dit "breken" en stukje erin dopen. Onder het uitdelen uitleggen wat de Heere Jezus zei. En vervolgens roze yoki in een wijnglas. Heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. I certainly agree to some points that you have discussed on this post. I appreciate that you have shared some reliable tips on this review.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi, ik heb er ook over geblogd.
  En nog 'n linkje geplaatst naar jouw blog. Omdat jouw bericht me inspireerde.
  Dank je wel!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 13. This is the precise weblog for anybody who needs to seek out out about this topic. You notice so much its almost arduous to argue with you. You positively put a brand new spin on a subject that's been written about for years. Nice stuff, simply nice!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Reacties worden erg gewaardeerd!