zondag 18 januari 2015

Je kinderen zegenen

Al eerder schreef ik over het zegenen van kinderen. En, zoals beloofd, wil ik daar nog meer over schrijven.



De Heere was het Zelf die begon met het zegenen, toen Hij de zegen gaf aan Adam en Eva. {Gen 1:28} In het Oude Testament zien we vaders die hun kinderen zegenen, leiders hun plaatsvervangers zegenen en oude mannen hun zonen een laatste zegen geven, ter voorbereiding op hun sterven..

Veel Joodse vaders zegenen hun kinderen bij het begin van de sabbat. Zij spreken de zegen uit Num.6:24 uit. Daarnaast over de jongens: 'Moge God je doen zijn als Efraïm en als Manasse!' en over de meisjes: 'Moge God je doen zijn als Sara, Rebekka, Rachel en Lea!' Een prachtig ritueel, ingesteld in het Oude Testament.

We kunnen soms denken dat 'zegenen' in de Bijbel alleen gaat over dit 'ritueel'. Toch denk ik dat 'zegenen' meer inhoudt.

Voor het woord zegenen wordt het Griekse woord 'eulogein' gebruikt, dat betekent: 'goed spreken over'. Iemand zegenen is dus het goede spreken over iemand. Zo kan dit woord 'zegenen' ook gaan betekenen loven of prijzen. Dit wordt ook bedoeld als er in de Bijbel gesproken wordt over het zegenen van God.

De wekelijkse zegening is van grote waarde. Een kind zal gedijen in die wekelijkse, liefdevolle aanraking, maar stel je eens voor dat een kind leeft in atmosfeer van zegening? Als het meerdere keren per dag het goede over zich krijgt uitgesproken?

Kinderen hebben woorden van zegening en bemoediging nodig!

Wanneer?
- Wanneer je hen 's morgens voor het eerst ziet.
- Wanneer je iets van hun schoolwerk bekijkt.
- Wanneer ze een taak goed hebben uitgevoerd.
- Als u met elkaar zit te eten.
- Wanneer je kind iets komt belijden.
- Wanneer ze na het buiten spelen weer binnen komen.
- Nadat je ze gestraft hebt voor iets wat ze verkeerd gedaan hebben.
- Wanneer je thuis komt uit je werk, boodschappen doen of een andere activiteit.
- Wanneer je kind bij je dagelijkse werkzaamheden komt kijken.
- Voor het slapen gaan.
{Bron: Het streven naar een Godvrezend nageslacht, Denny Kennaston}

Begrijp me niet verkeerd, ik pleit voor een traditie in je gezin waarin je op een vast moment een zegen over je kind uitspreekt. Wij doen dat - zoals eerder gezegd - met de verjaardagen van de kinderen. Mijn man legt dan zijn hand op het kind en zegent het, al biddend. Daarna leggen we allemaal onze handen op het kind en zingen: 'Dat 's Heeren zegen op jou daal'. Ik vind dat erg waardevol. Graag zou ik dat uitbreiden naar nog meer momenten, maar soms moet zoiets ook groeien in je gezin.

Maar, beperk het dus niet tot dit 'ritueel'. Zorg dat je kind opgroeit in een dagelijkse sfeer van zegen. Bemoedig het, heb het lief, koester het, glimlach als je het ziet. En: spreek het uit! Denk niet dat je kinderen het wel weten. Woorden hebben grote kracht. Dus, zeg het hen!

In Hem verbonden,

16 opmerkingen:

 1. M'n man zegent hier de kinderen na onze family night, vaak op zondag of vrijdagavond... Een prachtig moment.. Op m'n blog is die zegen ook terug te vinden... Vond ik ooit ergens en vind 't nog steeds iedere week bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi! Ik heb daar volgens mij ooit eens iets over gelezen op je blog. Vinden je jongens zelf ook wel bijzonder zeker?

   Verwijderen
 2. Mooi Mirjam. Prachtige momenten zijn dat. Wij zegenen onze zoons ook op hun verjaardag. Verder als het op ons hart is... Tijd om daar eens verder over na te denken :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi. Ja soms moet je weer eens nadenken hoe je de dingen eigenlijk wilt he? ;).

   Verwijderen
 3. Ik denk dat zegenen vooral zijn weg vindt door een zegenende manier van leven. Het is een Joodse en christelijke levensinstelling.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zegenen onze kinderen ook en meestal 's avonds voordat ze gaan slapen na een gebedje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat mooi Mirjam. Ik vind het heel mooi om dit mee te nemen in de opvoeding van onze zoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi, mooi om te lezen!
  Ff nog een vraagje ter verduidelijking.. Mag ik je vragen wat dat biddend zegenen concreet inhoudt, als je man dat doet op zijn verjaardag? Wat maakt het precies anders dan bidden voor je kind (naast het opleggen van je hand)?

  Ik heb een periode de jongens mijn hand op hun hoofd gelegd terwijl ik 's avonds zong "zegen hem Algoede" of "de Heere zegent jou".
  Is het trouwens ook speciaal de taak voor de man als priester, of niet persé?
  Weet je, ik merk dat ik er helemaal niet zoveel over weet.

  Biddend 'n zegen toezingen doen we altijd wel op een verjaardag ja.
  Maar ik heb een concreet zegenritueel zoals in de Bijbel eigenlijk nog steeds niet helemaal duidelijk..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met dat 'biddend zegenen', bedoel ik dat we allemaal onze handen samen doen en onze ogen dicht en dat mijn man zijn handen op 1 van de kinderen legt en een zegen over hem uitspreekt, maar wel meer 'vragenderwijs', dus niet: 'Ik zegen jou met gezondheid en wijsheid', maar meer: 'Heere, zegen ... met gezondheid en wijsheid.'
   Ik weet niet of het persé een vader moet zijn. Ik denk wel als je samen bent dat het goed is als juist de vader het doet en niet de moeder. Maar wat jij schrijft doe ik bij onze jongste ook wel eens. Ik geloof niet dat het verkeerd is dat als moeder/vrouw te doen.
   Ik denk dat jullie al meer 'zegenen' dan je zelf beseft ;). Het is soms ook maar net hoe je het noemt. Ik herken wel dat gevoel van 'ik heb het niet helemaal helder'. Ik vond zelf dit een helder artikel: http://www.jaapfijnvandraat.nl/index.php?page=artikel&id=4025

   Fijne dag!

   Verwijderen
  2. Dank je wel voor je antwoord.
   Ja, dat herken ik wel. Wij hebben eigenlijk helemaal niet zo die behoefte om te zeggen: "ík zegen jou", maar ze zegenend toebidden, ja, dat doen we heel vaak, en op de verjaardag heel speciaal.

   Vanmorgen heb ik voor t eerst nav ons Bijbelfeest, een toepasselijke Bijbeltekst (met context) voor hen speciaal gebeden. Om de beurt, met hun naam erbij terwijl ze geknield lagen, net voor het naar school gaan. Dat was heel kostbaar joh!

   Verwijderen
  3. Waarom heb je die behoefte niet, als ik vragen mag?
   Erg mooi, zo'n tekst bidden met ze. Zeker dat knielen. Daar moet ik / wij ook eens over denken voor onze kids. Als ze 's avonds bidden gaan ze wel op hun knietjes. Bedankt!

   Verwijderen
 7. ik zegen de kinderen voordat ze naar school gaan. Kreeg het echt op mn hart om dat te doen. Ze vragen er nu ook om, ze zeggen zelf dat ze zich dan heel veilig voelen. Ik doe m'n hand op hun hoofd en spreek een zegen uit, Soms specifiek, maar meestal de zegen; de Heere zegent jou en beschermt jou. Hij zal bij je zijn deze dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ken dit helemaal niet vanuit mijn opvoeding - alleen bijvoorbeel dhet bidded zegenen bij de doop of de zegen die de dominee uitspreekt; je geeft zeker stof tot nadenken...

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!