maandag 8 december 2014

Gezinsmoment - Advent {1} - Waarom het nodig was...

Afgelopen week hing de adventskalender in de kamer. Zeker de oudste heeft er wel 10 keer bij gestaan om te 'raden' welk verhaal bij welk plaatje hoort.
Gisteren startte we met het eerste zakje, waarop een wereldbol te zien is.
Aan de hand van de platen in de kinderbijbel 'Kijk en Luister' heb ik kort verteld over de schepping. Een verhaal dat de kinderen natuurlijk al heel goed kennen.

Zaterdag had ik bij de kinderen aan tafel een wereldbol zitten kleuren met vetkrijt. Ze waren een beetje jaloers, want zij wilden ook wel zo'n wereldbol kleuren. Ze wisten niet dat ik er zelfs 2 aan het kleuren was, 1 bleef mooi, met vetkrijt, de andere verfde ik, toen ze even niet keken, zwart met plakkaatverf en een beetje afwasmiddel erdoor.

Zondag pakte ik na het verhaal over de schepping de wereldbol erbij die ik met vetkrijt had gekleurd. Ik vroeg hen of ze nog wisten hoeveel werk ik aan de wereldbol had gehad, zoveel dat mijn hand er gewoon zeer van deed. Ze knikten driftig. 'Maar, de wereldbol is wel heel mooi geworden, he?' 'Ik wilde er ook wel een kleuren', zei de oudste nog maar eens ;). Hierna vertelde ik kort dat de Heere nog veel meer 'werk' had gehad en dat het nog veel mooier was. 6 dagen was Hij bezig geweest en alles was perfect. Adam en Eva waren gelukkig. Veel gelukkiger dan wij. Ze konden met de Heere praten en alles was fijn. Maar toen.... 'aten ze van de boom', zei een van de meisjes. 'Precies!',zei ik. En gelijk pakte ik een kwast met zwarte verf en zette een grote streep op de wereldbol. En we gingen verder, met Kaïn en Abel, de tijd van Noach, Jakob en Ezau, de broers van Jozef, het volk Israël in de woestijn met het gouden kalf, enz. Bij elk verhaal verfde ik de wereldbol een beetje verder zwart. 'Vind je 'm nog mooi?', vroeg ik aan ons peutermeisje. 'Nee, helemaal niet', zei ze.Toen vertelde ik dat de Heere dit ook niet vond. Het deed Hem pijn dat al het moois dat Hij had gemaakt, lelijk was geworden door de zonde. 'Weet je wat heel logisch, heel begrijpelijk, eigenlijk heel gewoon zou zijn geweest?', vroeg ik. Langzaam scheurde ik de wereldbol stuk: 'Als de Heere de aarde en alle mensen weg had gedaan.' Daar waren ze wel een beetje stil van.

Hierna haalde ik de andere wereldbol {die ik zaterdag al zwart had geverfd} te voorschijn. 'Maar, zo is onze God niet!' 'Weet je wat de Heere deed?' Hij had een plan! Hij stuurde Zijn Zoon naar de aarde, om geboren te worden, en om te sterven voor de zonde van de mensen, van de wereld.' En ondertussen tekende ik met een satéprikker een pijl naar beneden, een hart, een kribbe en een kruis. Dat vonden ze heel mooi. We praatten er nog even met elkaar over door. Het was heerlijk, met de kinderen op de tafel om me heen, dat mooie plaatje in het midden en een boodschap die echt in hun hartjes landde.

Deze foto is heel eigenwijs en weigert te draaien :(
 Daarna maakten we nog een werkje. De oudste had niet zo'n zin in de propjes, dus heeft hij lekker gekleurd. Ik gebruikte deze kleurplaat voor de wereldbol, deze voor het hart, crêpepapier voor de propjes en we plakten de tekst uit Johannes 3:16 erbij. Die zullen we de rest van de week verder leren.De foto's zijn dit keer misschien wat minder, maar onze camera was leeg, dus hebben we ze met de telefoon gemaakt.

In Hem verbonden,


8 opmerkingen:

 1. Op mij maakt het eigenlijk ook wel indruk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mooi! heerlijk dat ze het zo goed oppakken als je het zo laat zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig idee Mirjam, mooi om het zo inzichtelijk te maken voor kinderen. Bedankt voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, wat prachtig!
  En weet je, ik zat ook al telkens in mn hoofd met vetkrijt en zwarte inkt, om er daarna iets (genadigs) moois uit te voorschijn te laten komen. Ik wist alleen nog niet zo goed hoe en wat.
  Dank je wel! Dit maakt het helemaal zoals ik het mooi zou vinden voor onze kids!

  En wat prachtig weer, je knutsels!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super, kinderen onthouden en begrijpen het op deze manier zoveel beter.
  Elsbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Mirjam, vandaag je voorbeeld en werkje laten doen op creche. Kids waren er erg bij betrokken! Dank voor het delen! Zegen.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!