donderdag 4 december 2014

Advent

In de achterliggende weken zag ik bij de ene blog na de andere allemaal prachtige voorbereidingen en ideeën voor advent en kerst verschijnen. En natuurlijk wilde ik ook graag wat met advent gaan doen in ons gezin, maar op een of andere manier lukte het me niet een knoop door te hakken. Zoveel mooie dingen om te doen, maar wat past bij ons? Bij de leeftijdsfase van onze kinderen? Waar heb ik de energie voor op dit moment? Er zijn kant en klare dingen te koop of te printen, maar dat sluit dan vaak weer net niet helemaal aan. Helaas, want dan moet je toch zelf weer aan de knutsel :).

Omdat november altijd erg druk is met 3 jarigen in ons gezin, kinderfeestjes, traktaties, enzovoorts vind ik het voor mezelf een hele rust als ik gewoon een weekje later start. Voor onze kids vind ik 4 weken ook wel heel lang. We starten dus pas zondag. Heel eigenwijs misschien, maar so be it ;).

Via verschillende kanalen kreeg ik te horen over 'de Bijbel het Boek van Jezus' van Sally Loyd-Jones. Ook op deze blog wordt over deze kinderbijbel geschreven. De ondertitel van deze kinderbijbel is: 'Elk verhaal fluistert Zijn naam'. Prachtig! Dat zocht ik. Daarmee hopen we de kinderen te leren dat heel het oude testament al vertelt over de Heere Jezus. Ik heb een schema gemaakt met 20 verhalen, 17 uit het oude en 3 uit het nieuwe testament, bij elk verhaal heb ik een symbool gezocht.


Met die symbolen heb ik een 'adventskalender' gemaakt. In elk zakje zit een briefje met het verhaal dat we die dag lezen, soms zit er iets lekkers in, of een opdrachtje, bijvoorbeeld om iets te maken of te knutselen dat met kerst te maken heeft of een briefje met een link naar een mooi filmpje.Dit is een voorbeeld van zo'n filmpje dat ze de komende tijd een keer mogen kijken:Ik weet dat het vieren van kerst wat onder vuur staat op het moment. Ik kan dat wel begrijpen. Het is niet zozeer een opdracht om het te vieren. Het is nooit ingesteld door de Heere. En toch, de kinderen horen er over op school en in de kerk. Soms met wat andere accenten dan wij misschien leggen. Dan heb ik het zelf ook graag erover met hen. Ik hoop dat ze leren hoe bijzonder het was dat Hij geboren werd, maar ook hoe noodzakelijk het was. Ik hoop dat we samen verwonderd zullen zijn en Hem zullen aanbidden.

In huis wil ik dan ook alleen versiering die echt met de echte reden van kerst te maken heeft, die symbolisch is voor de Heere Jezus. Gewoon omdat ik dat zelf fijn vind en het me houdt bij waar kerst voor ons om draait:

Dit 'adventsbord' willen we de komende zondagen nog wat uitbreiden in onze gezinsmomenten.


Mocht je gebruik willen maken van het document, dan kan dat door hier te klikken. De kinderbijbel is nog te bestellen op bijvoorbeeld Bol.com, of misschien te leen bij de bibliotheek, maar je kan natuurlijk ook je eigen kinderbijbel pakken bij deze symbolen. En het hoeft allemaal niet zo uitgebreid. Je kan ze ook gewoon uitknippen en met knijpertjes op een memobord o.i.d hangen. Kinderen zijn al snel onder de indruk :).

Een gezegende tijd gebeden!! Ik hoor graag hoe jullie adventstijd is {geweest}.


In Hem verbonden,

3 opmerkingen:

 1. Een fijne blog om te lezen. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt er nog veel werk van gemaakt! Een fijne advents-en kersttijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi, integer geschreven!

  (ik moet nog steeds die knoop door hakken, en al die gedachten van jou zijn ook door mijn hoofd gegaan..)

  Veel zegen!

  ps: Ik heb die kinderbijbel uit de bieb gereserveerd.. ook nog 'n idee voor mensen, die gewoon eens even willen oriënteren..

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!