dinsdag 2 september 2014

Laat God het doen!

Negen jaar geleden gaf ik mijn man het ja-woord. 2 september 2005. Wat een bijzondere dag, een bijzonder moment en een heerlijk begin van een huwelijk om dankbaar voor te zijn.

Net als ieder ander had ik bepaalde verwachtingen van het huwelijk. Zo zouden we, om een voorbeeld te noemen, de avonden samen op de bank doorbrengen en bij kaarslicht diepgaande gesprekken voeren. De praktijk blijkt iets anders te zijn :). Ik heb in de loop van de jaren bepaalde verwachtingen bij moeten stellen. Sommige verwachtingen waren niet realistisch en hadden zich in mijn hoofd gevormd op basis van romantische boeken of films. Andere verwachtingen moest ik aan de kant zetten, omdat ze gewoon niet bij mijn man passen, niet bij zijn karakter of de persoon die hij is.

Hiermee is niet alles gezegd... Er zijn momenten dat je graag zou zien dat je man op een bepaalde manier zou handelen, of juist dingen aan de kant zou zetten in zijn leven of manier van doen, omdat ze tegen Gods Woord in gaan of niet goed zijn voor jullie huwelijk/gezin. Je praat erover met hem. Je bid ervoor, maar ondanks dat veranderd er niets. Dan kan je teleurgesteld raken, gefrustreerd zelfs. Je probeert het harder, je wordt boos, praat liefdevol met hem, op alle mogelijke manier probeer je hem te overtuigen. Maar hoe je het ook probeert, het lukt niet. Vertwijfeld vraag je je af wat er mis gaat...

De Heere opende mijn ogen tijdens een lezing op een conferentie van Paul Washer... Het gaat mis op het moment dat we zelf gaan proberen onze man te overtuigen of te veranderen. We moeten het aan God overlaten! Psalm 37:7 zegt:

'Zwijg voor de HEERE en verwacht Hem; ontsteek niet in woede over hem wiens weg voorspoedig is, over een man die listige plannen uitvoert.'

Paul Washer gebruikt een kasteel in de strijd met een vijandig leger als voorbeeld. Het is zo duidelijk en... herkenbaar! Het is te vinden in onderstaande lezing. Het mooiste is natuurlijk om heel de lezing te luisteren, maar je kunt ook beginnen bij 34:39 min en luisteren tot ongeveer 42 min. Luister het biddend en onderzoek jezelf. Is dit jouw manier van communiceren met je man? Jouw manier van handelen om hem toch te veranderen? Maak dan plaats voor God. Laat Hem het doen. Op Zijn goddelijke manier.In Hem verbonden,

4 opmerkingen:

 1. Aaah, Mirjam! Helemaal herkenbaar! Voor mij was 1 Johannes 5: 16 de eye-opener. Toen ik zo begonnen ben te bidden voor hem is God wonderen gaan doen. Ikzelf ben mn man meer gaan waarderen en hem opnieuw gaan zien als kado van God en onze kids hebben enorme liefde voor hem gekregen en dat is prachtig om te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk! Wij trouwden 2 september 2011, dus vierden gisteren ons 3-jarig jubileum. En inderdaad heel herkenbaar dat praten en overtuigen geen zin heeft en soms de gemoederen juist alleen maar doet oplopen. Ik vergeet het soms, maar leer steeds vaker te zwijgen en te bidden. Dat is zo goed! Helemaal als je merkt dat je gebed de uitwerking heeft die je met woorden niet 'voor elkaar krijgt'. Zegen in jullie verdere huwelijksleven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is wel een dapper berichtje van je.
  En wat een helder voorbeeld van Paul Washer.
  Ik leer het ook steeds meer, om meer te bidden en minder te discussiëren/veranderen aan een ander. Als je de kracht van God en de kracht van gebd ontdekt, valt er eigenlijk een enorme last van zelfproberen van je af he.
  En 'k besef dat ik dat gebed net zo goed nodig heb van mijn Lieff en anderen waar ik dichtbij sta, want ik heb ook nog steeds geen aureool boven mn hoofd;)

  Liefs,
  Petra

  ps: Leuk altijd he, die trouwfoto's. Toen vond je jezelf zo volwassen waarsch (ik vond dat wel), en als ik nu terugkijk, denk ik.. lieve help, trouwde ik zó jong en idealistisch? Ik dacht toch echt dat ik alles wist en klaar was voor alles:)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Negen jaar bij elkaar. Nog van harte gefeliciteerd met dit jubileum en ik wens jullie Gods aanwezigheid toe alle dagen, die jullie nog samen mogen hebben!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!