maandag 28 juli 2014

Gezinsmoment - De schat en de parel

De afgelopen zondagen hebben we over een aantal gelijkenissen nagedacht. Het is soms fijn om een paar keer 'de vrije keus' te hebben in wat we doen, maar ik merk dat ik na een aantal zondagen het dan lastig vind om weer iets te bedenken. Werken in een serie bevalt ons in die zin wel goed, ook omdat je dan makkelijker teruggrijpt naar datgene wat je de week ervoor hebt gedaan. Ik heb niet alle gezinsmomenten geblogd, omdat het me aan tijd en energie ontbrak, maar ook omdat de gezinsmomenten heel eenvoudig waren, dus in die zin niet van veel 'meerwaarde' voor jullie als lezers.

Afgelopen week was ik bewust vroeg begonnen met de voorbereiding. Tot mijn schaamte moet ik zeggen dat het anders soms wat stress oplevert op zondag en ik niet in de rust aan het gezinsmoment begin. In die zin merk ik echt dat de duivel bovenop deze uurtjes zit, om ze zoveel als mogelijk te verstoren. Gisteren zouden we bijvoorbeeld buiten gezinsmoment doen, alles klaar gezet buiten, al wat liederen gezongen en toen... druppels... Toch maar naar binnen... Alles weer naar binnen gebracht en toen was het natuurlijk al weer droog :). Soms zucht ik dan van binnen 'ben je daar weer?'

We begonnen gisteren door een vraag te stellen aan de kinderen: 'Wat zou je heel graag willen hebben, iets dat je in de winkel zou kunnen kopen?' Na even nadenken wisten ze het wel, een ketting, of een bestuurbare auto of... 'Hoe zou je aan het geld kunnen komen als je niet genoeg in je spaarpot zou hebben?' Dat was een lastige vraag. Veel verder dan, 'aan mamma vragen', kwamen ze nog niet. Ik vertelde dat we een verhaal gingen horen over 2 mannen die ook iets graag wilden kopen dat heel duur was.

Hierna vertelde ik de 2 korte gelijkenissen uit Mattheus 13 over 'de schat in de akker' en 'de parel van grote waarde'. Er zijn doorgaans 2 verschillende uitleggen over deze gelijkenissen, maar we kozen voor de uitleg dat de Heere Jezus alles opgaf om voor onze zonden te betalen, met Zijn eigen leven, Zijn eigen bloed. En dat wij voor Hem zo kostbaar zijn als een schat of een parel. Het begrip 'je bent een parel in Zijn hand' kan soms een wat 'goedkoop' begrip worden. Het heeft Hem alles gekost om die parel te 'kopen', en dat vraagt van ons ook dat we Hem dienen, uit liefde en dankbaarheid.

Bij het vertellen van het verhaal had ik een plaatje van een pareloester laten zien.

We knutselden ook een soort pareloester. Het ideetje had ik van Pinterest. Het moet eigenlijk met dopjes van de eierdoos, maar onze eierdozen waren niet geschikt, doordat de tussenschotjes te laag waren. Daarom heb ik het met lege cupjes van de appelmoesjes gedaan. Voor het mooi waren ze iets te hoog, maar het mocht de pret niet drukken :).Je hebt ervoor nodig:
- Per kind 2 lege cupjes
- (Schilders)tape 
- Wiebeloogjes
- Watten 
- Per kind een parel(kraal)

Je maakt de 2 cupjes aan elkaar met een stukje tape, hierna vul je het onderste bakje met watten. Daar gaat een parel op. Vervolgens plak je de oogjes erop en evt. dus nog het mondje. Als je de 'oester' opendoet, zie je de parel liggen.

De kinderen kregen ook nog dit werkblad dat ze gemaakt en gekleurd hebben.

Mochten jullie denken dat ons hele gezinsmoment alleen maar serieus en 'zwaar' is. Dat valt reuze mee hoor :).


Vanmorgen bedachten de kinderen dat ze echt nog wel meer met die mooie kralen konden doen, dus hebben ze er heerlijk mee zitten rijgen. Heerlijk, in pyamaatjes, want dat kan nu het vakantie is!! Nu hangt het visje en het hartje te pronken voor het keukenraam.

Fijne dag!

In Hem verbonden,


6 opmerkingen:

 1. Prachtig Mirjam! Ik neem je knutsel-activiteiten van je over voor onze lieve nichtjes en neefjes die zo nu en dan komen logeren! Bedankt hoor.

  Lieve-Groetjes, Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar hoor dat die losse avonden/momenten moeilijker in te plannen zijn en daardoor dan ook vaker verschuiven of vervallen.... Daarom werken wij ook 't liefst in series...
  Leuk idee van die parel! Gaan we onthouden :)
  Nog niet bevallen?
  Liefs Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi Mirjam, leuk om te lezen! groetjes,Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo fijn dat je dit met ons deelt. Dank je wel, ik maak er bijna wekelijks dankbaar gebruik van. Gisteren was bij ons zachtmoedigheid aan de beurt, inclusief fohn etc. Groeten Elsbeth

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!