zondag 15 juni 2014

Vaderdag - Gezinsmoment en meer

Afgelopen week was ik een beetje aan het zoeken naar een onderwerp voor ons gezinsmoment van deze dag. Soms heb ik ideetjes genoeg en soms is het zoeken en bidden. Gisterenmiddag wist ik het eigenlijk nog niet. Dan begin ik altijd een klein beetje stress te krijgen... Toen de kinderen gisterenavond op bed lagen en ik even helemaal alleen was, wist ik het opeens... Vaderdag!

De kinderen hadden al 1 à 2 weken hun zelfgemaakte cadeautjes onder hun bed verstopt en vandaag was dan eindelijk het moment daar dat ze het mochten geven. Zo geweldig om die trotse snoetjes te zien! Ze vinden het ook wel spannend, ze kijken wat de ander gemaakt heeft en je ziet ze soms denken.. zou pappa mijn cadeautje ook wel mooi vinden? Met dit soort dagen (vader-/moederdag of verjaardagen) proberen we bij het ontbijt extra aandacht te geven door bijvoorbeeld alle kinderen te laten bidden of danken voor pappa/mamma/de jarige, maar dat had ik vanmorgen bewust niet gedaan.

Vanmiddag hadden we ons gebruikelijke gezinsmoment en ik begon door te herinneren dat het vandaag Vaderdag was en dat we pappa mooie cadeautjes hadden gegeven, maar waarom hadden we dag eigenlijk gedaan? 'Omdat pappa lief is,' zei 1 van de kinderen. We praatten hier even over, want waarom is pappa dan lief? Wat is er zo lief aan pappa? Waarop ben je wel eens trots of waar ben je wel eens dankbaar voor?
Best lastige vragen om een antwoord op te formuleren, maar we vinden het belangrijk dat de kinderen dit ook leren.

Ik schreef per kind de antwoorden op dit blad:Hierna legden we de link naar onze Hemelse Vader. De Bijbel zegt dat de Heere God ook een Vader is. De Heere Jezus vertelde hier een verhaal over. Ik vertelde de gelijkenis van de verloren zoon. De vader in deze gelijkenis raakt mij keer op keer, hoe vaak ik het verhaal al verteld heb, ik blijf het zo'n mooie gelijkenis vinden om door te geven aan kinderen! We vertelden dat zoals die vader in het verhaal wacht op zijn zoon, zo ook de Hemelse Vader wacht op zondaren en dat Hij net zo blij is als die vader wanneer een zondaar tot Hem komt en zich bekeerd. En zoals er feest was in het huis van de vader, zo is er dan ook 'feest' in de hemel. 

De oudste vroeg vorige week bij het gezinsmoment of we weer een keer een kleurplaat zouden doen, {en ik maar zoeken naar leuke werkjes :)}, dus ik had deze kleurplaten uitgeprint en die hebben we heerlijk met elkaar gekleurd. 

Als afsluiting bidden we altijd gezamenlijk met elkaar. De kinderen mogen allemaal bidden. Inmiddels doet de jongste ook mee. Ze bidt alleen nog maar: 'Heere, zegen dit eten en drinken, om Jezus wil, amen', maar we vinden het toch prachtig dat ook zij al mee doet. Vandaag mochten de kinderen allemaal danken voor pappa en verder nog wat ze wilden. We merken dat kinderen dit best lastig vinden. De oudste is inmiddels wat minder onbevangen aan het worden. 'Ik weet niet zo goed hoe ik dan moet praten en wat ik dan moet zeggen', zei hij pas. Daarom helpen we de kinderen van te voren door dingen te noemen waar ze voor zouden kunnen danken of bidden. We willen zo graag dat ze dit ook leren en het voor hen een gewoonte wordt om hun hart open te leggen voor God.

Het was goed, met elkaar zo rond de tafel te zitten... En het maakte deze Vaderdag voor mij speciaal. We zien veel gebrokenheid in gezinnen en huwelijken om ons heen. We horen soms zoveel over problemen en zorgen. Wat is het dan een zegen als het goed gaat binnen je gezin! Ik ben mijn hemelse Vader zo dankbaar voor de vader die mijn man is voor onze kinderen!! En dat wilde ik hem graag vertellen, maar ook Hem, die mijn man vormt, meer en meer naar Zijn evenbeeld. Aan Hem de dank en eer en aanbidding!

Tot slot een prachtig filmpje wat ik gisteren tegenkwam. Ik hoop dat mijn kinderen op een dag zo'n open gebed uit kunnen spreken :).En... mocht deze Vaderdag juist moeilijk zijn voor jou, als moeder of vrouw, omdat je het juist zo mist dat je man een vader is in je gezin... Bidt voor hem. Je kunt hem zelf niet veranderen... laat Hem het doen! 
Ik bid met je mee.

In Hem verbonden,


4 opmerkingen:

 1. Mooi om te lezen! De video ontroerde me, zo belangrijk is een vader.. een zegen om zo een toegewijde man te hebben die zo liefdevol is voor zijn kinderen. Ik kan er over meepraten, zo een zegen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook een vaderdag family night! erg leuk om te doen....
  bedankt voor het delen van jouw middag...
  liefs ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk, die tekeningen! Heel waardevol!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!