Gezinsmoment - De Heilige Geest

Wie is de Heilige Geest? Wat doet Hij? Vragen die best lastig uit te leggen zijn aan kinderen. Waarom mogen we dankbaar zijn dat God de Heilige Geest naar de aarde kwam? 
De Heilige Geest doet vele dingen in levens en harten van mensen. We hebben één aspect uitgekozen en uitgewerkt met de kinderen tijdens het gezinsmoment.

Voor we begonnen had mijn man een vlek op zijn gezicht gemaakt. Nadat we gezongen hadden, zei ik tegen hem dat zijn gezicht vies was. 'Waar?', vroeg hij en veegde op de verkeerde plek in zijn gezicht. 'Nee, daar niet,' zei ik en opnieuw veegde hij ergens in zijn gezicht {waar de vlek niet zat}. Ik vroeg aan mijn dochtertje om pappa even mee te nemen naar de spiegel, zodat hij de vlek kon zien en weg kon halen. Ze kwamen terug en we konden eindelijk beginnen. De kinderen hadden eigenlijk niet eens door dat dit al bij het begin van het gezinsmoment hoorde.


In plaats van een Bijbelverhaal las ik dit keer het boekje 'Thuis!' voor, geschreven door Patricia St. John. Dit is een prentenboek dat gaat over een mijnwerkerskamp in het Wilde Westen, waar de mannen gewapend over straat gaan en waar teveel gedronken wordt en andere nare dingen gebeuren. In het kamp verschijnt een onbekend, uitgeput meisje, dat een dochtertje baart en sterft. Ouwe Charlie, die ooit een kind heeft gehad, neemt de zorg voor haar op zich en de inwoners van het kamp helpen hem. Door de omgang met een baby, nog puur en onschuldig, verandert er iets bij Charlie. Hij ziet opeens hoe vies zijn huis en kleren zijn en hij begint de boel schoon te maken, schildert zijn huisje, haalt het onkruid uit de tuin, plant mooie bloemen, gaat naar de kapper en wast zijn kleren. Ook andere mensen in het kamp gaan meedoen en dat allemaal door de komst van een baby. Na het verhaal wordt in een bladzijde aan de hand van Romeinen 8:29 uitgelegd dat God ons ertoe heeft bestemd om het evenbeeld te worden van Zijn zoon. 
We hebben de kinderen uitgelegd dat als de Heilige Geest in je hart woont, Hij de zonden aan wijst in je hart en leven en dat Hij je laat zien welke dingen je wel moet doen of beter niet kunt doen. De Heilige Geest wil ons helpen meer op de Heere Jezus te gaan lijken.

Hierna greep ik nog even terug op de intro die we aan het begin deden en ik legde uit dat net zoals pappa niet wist dat zijn gezicht vies was en de vlek zelf niet kon zien, wij soms niet onze zonden kunnen zien. En net zoals wij pappa hielpen om de vlek weg te halen, zo helpt de Heilige Geest ons om de zonden weg te doen uit ons leven. 

Tot slot maakten we nog dit werkje over de Heilige Geest.

In Hem verbonden,

Reacties

  1. Mooie les joh! Leuk dat de kids niet eens door hadden dat dat al bij het gezinsmoment hoorde, dan krijg je echt dat spontane he.
    Is het heartcry weekend nog fijn geweest?

    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Reacties worden erg gewaardeerd!