Gezinsmoment - Lijdenstijd {4}

Tijdens dit gezinsmoment stond het laatste avondmaal centraal dat Jezus vierde met Zijn discipelen. We begonnen met het verhaal dat de discipelen de maaltijd moeten voorbereiden en de voetwassing door de Heere Jezus. Hierna vertelde ik over het Pesach dat Jezus voor het laatst zou vieren met Zijn vrienden. We konden mooi teruggrijpen op het tweede gezinsmoment waarin we de basis hiervoor al uitgebreid behandeld hadden.

Toen ik dit allemaal verteld en uitgelegd had, liet ik even een stilte vallen. Hierna vertelde ik verder en pakte ondertussen het schaaltje met matzes en het glas 'wijn' {druivensap}.


Ik vertelde dat toen de maaltijd helemaal afgelopen was, de Heere Jezus opnieuw het ongezuurde brood pakte, het brak en aan de discipelen gaf met de woorden: "Neem, eet, dit is Mijn lichaam." Tegelijk met dat ik dit allemaal zei, pakte ik een matze, brak die in stukken en gaf iedereen een stukje. Grote ogen...: "Mogen we het echt opeten?"
Dit deed ik ook met de 'wijn'. Ik gaf het glaasje door, terwijl ik verder vertelde over de Heere Jezus, hoe Hij de beker pakte en gaf aan de discipelen met de woorden: "Dit is Mijn bloed, denk hieraan wanneer jullie hieruit drinken." {Dit staat niet letterlijk zo in de Bijbel, maar de letterlijke tekst vond ik voor de kinderen nog wat moeilijk.} De kinderen waren zeker onder de indruk dat we dit met elkaar deden. We hebben hierna nog kort met elkaar gepraat over het Heilig Avondmaal. Ik had verwacht dat de oudste wel vragen zou hebben over waarom hij daar bijv. nooit aan mee doet, maar dit was eigenlijk helemaal niet zo. Hij wilde het ook liever niet, omdat de wijn hem vies leek :-).


Ter afsluiting kleurden de kinderen een kleurplaat.
Ondertussen hebben we nog doorgepraat en een paar keer herhaald waarom we wijn drinken en brood eten bij het vieren van het Heilig Avondmaal.

Het leek mij heel mooi om met de kinderen echt een sedermaaltijd te houden. Misschien een ander jaar als ze iets groter zijn. Op deze blog staat een hele mooie omschrijving hoe je dit met je gezin zou kunnen doen. Ik wil het graag als tip doorgeven.


Het is ook heel mooi om het verhaal van de voetwassing tijdens een gezinsmoment uit te voeren. Klik hier om te zien hoe wij dit vorig jaar hebben gedaan.

In Hem verbonden,
Reacties

  1. Heel mooi om te zien en te lezen. Ik heb je blog doorgegeven aan een gezinnetje dat ook wil uitstappen. Ik ben benieuwd. Wees gezegend! http://creativeworship-workshop.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Mir,
    Mooi weer! Zeker omdat we vanochtend ook avondmaal mochten vieren in de kerk. Ik merk dat we een beetje gelijk op lopen met onze gezinsmomenten / bijbelfeesten :-) Heb trouwens een nieuwe naam voor m'n blog: www.eensbrachtendemoeders.blogspot.nl
    Groetjes Carolien

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Reacties worden erg gewaardeerd!