Innerlijke schoonheid

Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik af en toe kamp met het gevoel 'niet zoveel voor te stellen'. Ik ben niet zo mooi en slank als anderen, zeker niet nu ik zwanger ben, niet zo spontaan, niet zo interessant, enzovoorts. Is dit een 'vrouwending'? Kan ik het daarmee naast me neerleggen, omdat een vrouw nu eenmaal zo is? Of zoek ik mijn identiteit, op die momenten, in de verkeerde dingen?

Vandaag kwam ik op Pinterest deze tekst uit Spreuken tegen:


Ik heb Spreuken 31 al heel vaak gelezen, maar deze tekst is in het Nederlands blijkbaar nooit erg doorgedrongen. Ik pakte mijn Bijbel erbij om te kijken of dit er in het Nederlands ook wel staat. En ja, daar stond het:

Haar kinderen staan op en prijzen haar gelukkig, ook haar echtgenoot roemt haar: Veel dochters hebben krachtige daden verricht, maar jíj overtreft ze allemaal. Bevalligheid is bedrieglijk en schoonheid vergankelijk, een vrouw die de HEERE vreest, die zal geprezen worden.

Opeens zag ik het voor me. De vrouw, die prachtige vrouw, die omschreven wordt in Spreuken 31, hard werkend, nooit lui, haar gezin en man dienend. Op een dag komt ze binnen en voor ze door heeft wat er gebeurd, staan haar kinderen voor haar op, misschien al van die lange jongens, en ze eren haar, ze prijzen haar gelukkig om wie zij is! Zij is niet uit geweest op schoonheid, op bevalligheid. Niet op de eer en waardering van mensen. Maar toch ontvangt ze die, van de mensen die haar het meest dierbaar zijn: haar kinderen en haar man. 

Ik las ergens n.a.v. deze tekst:
In plaats van me zorgen te maken over wat ik op mijn gezicht smeer, moet ik bezorgd zijn over de woorden die uit mijn mond komen. 
In plaats van me zorgen te maken over de rimpels die beginnen te vormen rond mijn ogen, moet ik bezorgd zijn over de tederheid van mijn hart. 
In plaats van me te focussen op wat ik draag, moet ik veel meer bezorgd zijn over waarmee ik mijn geest voed. 
In plaats van me zorgen te maken over het vervagen van mijn schoonheid, moet ik actief werken aan mijn innerlijke schoonheid... ik moet investeren in dat wat eeuwig zal duren. {vertaald uit het Engels}

Laten we elkaar stimuleren innerlijke schoonheid te ontwikkelen, door ons te focussen op de dingen van Gods Koninkrijk. En dan zal voor ons gelden: een vrouw die de HEERE vreest, die zal geprezen worden.

In Hem verbonden,

Reacties

 1. Mooi! Wat een vreugde om te bedenken dat het werken aan je innerlijk en karakter zoveel mooier en belangrijker is dan te proberen je lichaam dat langzaam 'aftakelt' door ouder worden of kinderen krijgen (herkenbaar hoor) nog enigszins op te lappen! Ik vind dat een ware bevrijding. Ook al worstel ik er ook wel eens mee dat die bevalligheid en schoonheid toch nog wel belangrijker is in mijn leven dan ik zou willen. Mooi dat je het zo deelt joh! Het is zoveel belangrijker te bedenken wat Hij mooi vindt en wat Hem welgevallig is.. de druk van mensen is toch veel te hoog en wat vandaag mooi is, moet morgen nog beter.. Geniet van dat zachte juk en de lichte last van Heere Jezus :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies, Lisanne! Als we dat stimuleren bij elkaar, kunnen we tot zegen zijn voor de vrouwen om ons heen.
   Tot gauw!

   Verwijderen
 2. Nou, Mirjam, dat eerste mag je niet zeggen over jezelf, hoor! Niet slank...waar zitten die vetrollen dan? Niet mooi....kunnen we dan ruilen van bos haar? Nee, hoor, je bent altijd een leuke meid, en het belangrijkste: dochter S. mist je nog steeds enorm op school! Dus voel je gewoon gewaardeerd en je mag er zijn! Maar ik herken je gevoel wel, komt denk ook omdat je dagen soms een beetje sleur zijn [vindt ik] dan heb je gewoon weer eens een Bijbelse oppepper nodig, lees ook eens Psalm 115: 14 en 15! Groeten, Elsa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tjonge... dit is de opsteker van de maand! :) Dank je wel. Mooie teksten die je noemt. Doe die lieve dochter van je de groeten en zeg haar dat ik stiekem de kinderen van school soms ook echt mis. Overigens niet de werkdruk, en de oppasstress hoor ;).

   Groetjes! Mirjam

   Verwijderen
 3. Dankjewel dat je dit deelt. Heel herkenbaar!
  Overigens zijn het super mooie lessen geweest met de kinderen over de gelijkenis van de zaaier. Moeilijk wel om voor die kleintjes (net 4, instroomgroep) de betekenis van de gelijkenis duidelijk te maken. Maar toch was er veel blijven hangen. En (wat een moeder zei) de kinderen hebben een 'kapstok', als ze later horen over de gelijkenis van de zaaier zien ze wat jij op tafel had voor zich en kunnen ze later meer en meer de boodschap gaan begrijpen. Niet alles hoeft in een keer.
  Hartelijke groet, Petra C.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te lezen! Inderdaad, ze zullen nu misschien niet alles snappen, maar wat je nu zaait, zul je op een dag oogsten ;-). Bedankt voor het delen!

   Verwijderen
 4. Een goed stukje dat relativeert! Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi stukje!

  Ps: Maarrem.. ik vind je juist zo mooi om te zien, echt waar!! Misschien moet je toch eens beter in de spiegel kijken:)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Reacties worden erg gewaardeerd!