Gezinsmoment - Lijdenstijd {3}

Door de zwangerschap heb ik op het moment niet elke week evenveel energie. Daardoor is ook niet elk gezinsmoment zo uitgebreid als ik zou willen. Maar om de 'serie' compleet te houden, plaats ik ze toch maar.

Onze kinderen zijn nog best klein {5, 3 en 2}, daarom herhaal ik bijna dagelijks de 'voorwerpen' uit de paastuin. We begonnen dit gezinsmoment er ook mee, even kort herhalen waarom die stenen bij het kruis liggen, en waarom er ook een lammetje bij staat.

Hierna vertelde ik het verhaal van de intocht in Jeruzalem. Ik maakte gebruik van de platen uit 'Kijk en Luister'. In het verhaal heb ik de nadruk gelegd op de Heere Jezus die huilde. Waarom was Hij niet blij? Omdat de mensen Hem alleen maar als aardse koning wilden, om de Romeinen te verjagen. Hij wist ook dat deze zelfde mensen Hem enkele dagen later alleen maar aan het kruis zouden willen hangen. Hij mocht niet echt hun Koning zijn. Niet de Koning van hun leven en de Koning van hun hart.


Om dit laatste uit te leggen tekende ik een hart met in het midden een troon. Ik vertelde de kinderen dat er altijd iemand de baas of de koning van je hart is. Als het niet de Heere Jezus is, wie is het dan wel? Ik vertelde hen dat ze dan zelf de baas over hun leven willen zijn. De oudste zei: 'Eigenlijk is het dan de duivel, hè mam?' We hebben geprobeerd uit te leggen dat hij het dan inderdaad is die de baas over jou is, maar dat hij je het idee geeft dat je zelf de baas bent. Vervolgens tekende ik dus een poppetje op de troon. Het kruis {de Heere Jezus} tekende ik buiten het hart. Zo ziet je leven eruit als Jezus niet de Koning van je hart is. De Heere Jezus wil niet ergens een klein plekje in je hart en leven hebben. Hij wil graag de belangrijkste zijn, de Koning, een andere mogelijkheid is er niet. En als Hij dat niet mag zijn, is Hij buiten je hart.


Hierna tekende ik een tweede hart. 'Wat gebeurt er in je hart als je de Heere wel je Koning, de belangrijkste van je leven, laat zijn?' Opnieuw tekende ik een troon, maar nu met het kruis op de troon en voor de troon tekende ik hetzelfde poppetje, maar nu knielde het voor de Heere Jezus.


We maakten een vlaggenlijn waarin ik de symbolen van het kruis, een kroon en een hart had geprint. Dit omdat ik de kinderen graag de zin wilde aanleren: 'Jezus wil de Koning van je hart zijn.' In de afgelopen week hebben we deze zin ook steeds herhaald bij de vlaggenlijn.Tot slot mochten de kinderen de ezel op een kleedje in de paastuin zetten.


In Hem verbonden,

Reacties

 1. Leuk gedaan weer! Wij hebben 't vandaag in 't bos gedaan! Ook erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat prachtig, dat voorbeeld met dat hart met die troon!

  Ik herken het, dat je in drukke tijden soms meer wil dan dat lukt.
  En toch, misschien is het wel niet eens zo erg, dat het niet altijd uitgebreid is. Korte momenten kunnen soms heel krachtig zijn, en je lang bij blijven.
  De Heere ziet het verlangen van je hart om je kinderen te onderwijzen over Hem, om ze aan Zijn voeten te brengen. Zou Hij dan niet met het kleine (zoals de 5 broden en 2 visjes) grote dingen kunnen doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi! Die kinderbijbel is ook zo fijn hè? Alles is zo goed verwoord, het is voor ons ook echt een hulpmiddel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig om jullie zo bezig te zien op de foto's. Volhouden!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Reacties worden erg gewaardeerd!