Gezinsmoment - Gelijkenis van de zaaier

Sinds lange tijd hadden we weer een gezinsmoment. De kinderen hadden er echt zin in! Het was ook zo lang geleden!

Het idee voor dit gezinsmoment kwam uit dit boek. Family Builders heeft een serie van 5 boeken uitgegeven, die je goede handreikingen kunnen geven voor het houden van gezinsmomenten. Deze is speciaal voor jonge kinderen, maar ze hebben er bijv. ook 1 voor tieners.

We begonnen met een schoenendoos. Daar deden we aluminiumfolie in. In 1 hoek kwamen gebroken saté-prikkers. In een andere hoek mochten de kinderen steentjes leggen. In de derde hoek zetten we een pot met grond en de vierde hoek bleef leeg. 'Waar is dit voor?' 'Wat gaan we doen?!' De kinderen snapten er niks van :).


 Hierna vertelde ik de gelijkenis van de zaaier, een verhaal dat je nog zo heerlijk beeldend kunt vertellen bij jonge kinderen, die het verhaal nog niet zo vaak gehoord hebben. Bij het verhaal gebruikte ik de doos. Bij het zaad dat op de weg viel, strooide ik wat zaadjes in de lege hoek. Bij het zaad dat op de stenen kwam, gooide ik wat zaad op de steentjes. Op de saté-prikkers kwamen wat zaadjes toen ik vertelde over het zaad dat tussen de doornen en distels kwam. Tot slot vertelde ik over het zaad, dat in de goede grond viel en opkwam en vrucht droeg.

Hierna mochten de kinderen het zaad in de pot met grond zaaien. We praatten met elkaar over de goede grond en dat dit een beeld van ons hart is. We praatten ook over het zaad. Waar en wanneer wordt het zaad in ons hart gestrooid? Met wat hulp konden ze dit wel noemen {als we uit de Bijbel lezen, met gezinsmoment, op de zondagsschool, enz.}Ter afsluiting kleurden de kinderen een mooie kleurplaat over de zaaier en mochten ze er echte zaadjes op lijmen. Ze zijn hierin nog zo heerlijk peuter/kleuter en roepen nog 'oh' en 'yes' bij zo'n werkje, zo leuk :).


Het zaad komt al mooi op. Elke morgen geven de kinderen de zaadjes water. Het mooie is dat we hierdoor elke dag een kort moment hebben waarop we weer stilstaan bij de gelijkenis en je kort wat dingetjes kan herhalen.In Hem verbonden,

Reacties

 1. Wauw, dit is mooi!
  Volgende week ga ik met de kinderen van groep 0 zaaien. (we werken over de boerderij en gaan tuinkers zaaien). Verder was ik van plan met onze eigen kinderen ook te zaaien. Mag ik dit idee gebruiken? Zo is het nog veel 'dieper' dan alleen het wonder van een zaadje waar wat uitkomt, waar al zoveel verwondering voor de Schepper in naar voren kan komen.
  Groeten,
  Petra C.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tuurlijk! Ben benieuwd of je {school}kinderen het ook zo leuk vinden en de boodschap oppikken!

   Verwijderen
 2. Leuk! Wij hebben hem ook al eens gedaan! Was toen een groot succes... Misschien dat ik 't nog wel eens doe ;)
  Luek om bij een ander nu weer te lezen.
  Hoe gaat 't. Eerder met je en de kleine?
  Liefs Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ilse,

   O leuk! Doe jij vaker dingen later nog eens? Sommige dingen zijn te mooi om nooit meer te doen, lijkt me.
   Het gaat hier gelukkig weer de goede kant op. Nog niet veel energie, maar wel weer in staat de boel hier draaiende te houden.
   Goede lijdenstijd gewenst!

   Groetjes!

   Verwijderen
 3. Ooh, wat een mooi idee.
  Was het tuinkers, wat je zaaide?

  Heerlijk hè, van die enthousiaste yes-uitroepen!

  Tot welke leeftijd is dat boek interessant trouwens, denk je? Wij hebben er wel één, maar niet die voor jonge kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, het is tuinkers. Succes verzekerd ;-).
  Dat boek is denk wel geschikt tot een jaar of 7/8. Voor onze kinderen zijn sommige dingen nog best lastig. Andere lessen zullen misschien voor jouw kinderen weer wat aan de eenvoudige kant zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig Mirjam. Ik wilde dat ik nog kleintjes had ...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Reacties worden erg gewaardeerd!