Respect voor je man

Het is in onze tijd niet erg populair om te zeggen dat je respect voor je man moet hebben. Vrouwen die dit zeggen laten zich - volgens feministen en vele anderen - gebruiken als voetveeg, en hebben geen eigenwaarde. Voor een man is het respectvol behandeld worden net zo belangrijk als het voor ons - vrouwen -  is om geliefd, bemind en begrepen te worden. Juist doordat ik zoveel van mijn man houd, wil ik hem ook mijn liefde tonen op een manier die hem aanspreekt. Van nature ligt ons dit niet altijd zo.
Hoe kunnen we onze mannen op een respectvolle manier behandelen?


1. Heb respect voor zijn mening, oordelen en beslissingen.
Je kunt met elkaar overleggen over bepaalde beslissingen die genomen worden. Natuurlijk mag je vertellen hoe jij over dingen denkt, maar laat de beslissing nemen door je man. Bid dat hij de juiste beslissing zal nemen en vertrouw erop dat hij dit ook zal doen.

2. Wees respectvol in je manier van communiceren.
Spreuken 21:9 zegt: 'Het is beter te wonen op een hoek van een dak, dan in een gemeenschappelijk huis met een twistzieke vrouw.'
Niets laat de liefde van een man meer bekoelen dan wanneer er op hem gevit wordt. Een neerbuigende manier van praten, zal hem kwetsen. Wanneer je het niet met je man eens bent, vertel hem dit op respectvolle wijze, het liefst wanneer jullie samen zijn.

3. Geef je man respect in het openbaar.
Eer je man in aanwezigheid van anderen, of hij er bij is of niet. Laat je niet in de verleiding brengen de fouten van je man op tafel te gooien bij vriendinnen. Ga er niet op in wanneer anderen negatief over hem doen.

4. Respecteer zijn behoefte aan lichamelijk intimiteit.
Wanneer je deze behoefte van je man negeert, lijk je te zeggen dat hij niet belangrijk voor je is.

5. Verwacht ook van je kinderen - als jullie die hebben - een respectvolle houding.
Dit zal een wisselwerking zijn. De beste persoon van wie je kinderen die houding kunnen leren, ben jij, als moeder. Ondermijn het gezag van je man nooit in het bijzijn van je kinderen. En stimuleer ze hun vader welkom te begroeten als hij thuis komt of iets liefs voor hem te maken en te gehoorzamen wanneer hij iets zegt.

Natuurlijk is deze lijst niet compleet. Er zijn nog veel meer manieren om respect te laten zien. Dit zal ook per man verschillend zijn. Wat is voor jouw man belangrijk? Hoe ziet hij aan jou dat je respect voor hem hebt? Misschien mooi om hier samen eens over te praten. Wie weet heeft hij de gouden tip, deel 'm in dat geval gerust ;-).

In Hem verbonden,

Reacties

 1. Lees je ook het boek woman living well? Bij de studie van Good Morning Girls gaat het nu ook over het huwelijk. Echt prachtig. God heeft ons gemaakt als hulp voor de man, hoe mooi is dat, je man kan functioneren in zijn leven omdat wij vrouwen hun daar in mogen steunen. We zorgen ervoor dat er een nieuwe generatie klaar wordt gestoomd voor deze Wereld. Ik ben er trots op dat ik een thuisblijf moeder ben. Het is een voor mij echt een zegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ik ken dat boek niet. Mooi dat je daar ook over het huwelijk las. Ik vind het ook heerlijk om thuis te zijn bij de kinderen. Geniet zoveel meer! Inderdaad een zegen.

   Verwijderen
 2. Ha Mirjam, mooie blog! Ik ben juist weer aan het lezen in 'Liefde en respect' van Emerson Eggerich en het is me opnieuw weer zo duidelijk hoe belangrijk het respecteren van je man is. Je 'maakt of breekt' je man daar echt mee. Het is heerlijk om dit te weten en hierin te laten merken dat je je man liefhebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank......wat een bemoediging......net nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hé, wat mooi wat je schrijft.
  Dat woord respect kozen wij vorig jaar als thema voor ons huwelijk.
  Ik kan vaak niet teveel tegelijk oefenen;), dus kozen we één woord om in te groeien. En inderdaad zeg.. wat was en is het een belangrijk, mooi en kostbaar woord!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goed idee, om zo samen iets te kiezen om in te groeien! Ga ik onthouden ;).

   Verwijderen
 5. Ik vind het bijzonder dat vrouwen ervoor kiezen om thuis te blijven voor de kinderen, maar waarom je zo onderdanig op te stellen naar je man toe? Een relatie heb je toch op basis van gelijkwaardigheid? In mijn optiek is het niet dat je bid dat je man de juiste beslissing maakt maar er juist voor waakt dat één van beide partners de verkeerde beslissingen maakt.Wij hebben er dan ook bewust voor gekozen niet te trouwen en bij ons geregistreerd partnerschap heb ik ervoor gekozen om mijn meisjesnaam te behouden in plaats van de naam van mijn partner aan te nemen. Dit om onze gelijkwaardigheid te onderschrijven.

  Wat mijn vraag dus eigenlijk is: Waarom je laten onderdrukken(waarbij onderdrukken niet het juiste woord is, maar ik weet zo geen betere) door je partner en niet gelijkwaardig samenleven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Stephanie,

   Bedankt voor je reactie en je eerlijke vraag.
   De keuze om op deze manier in mijn huwelijk te staan is voor mij gebaseerd op de Bijbel, waar bijvoorbeeld in Efeze 5:33 staat dat de man zijn vrouw moet liefhebben en de vrouw ontzag moet hebben voor haar man. Het is voor mij geen leven waarin ik onderdrukt wordt, of niets te vertellen heb. Ik bespreek met mijn man wat mij een goede oplossing van een situatie lijkt, maar vervolgens vertrouw ik hem de beslissing toe. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik het echt heerlijk vind dat ik niet die eindverantwoording hoef te nemen! Ik geloof dat God de man deze 'positie' heeft gegeven om de vrouw te beschermen en dat we op die manier het gelukkigst zijn.

   Hartelijke groet!
   Mirjam

   Verwijderen
 6. Prachtige blog! Het woordje respect is in ons huwelijk van zoveel betekenis geweest. We zijn als man en vrouw wel gelijkwaardig, maar we hebben geen gelijke rollen en op het moment dat we dat zien en beseffen en er iets mee doen dan gebeuren er prachtige dingen, zowel in het huwelijk als in het gezin!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow, erg mooie blog met veel interessante en leerzame artikelen, dank je wel!! Welkom op mijn blog http://bijbelseliefde.wordpress.com , dat zal je vast aanspreken als ik jouw artikelen zie.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Reacties worden erg gewaardeerd!