De glorierijke roeping van vrouwen als moeders

Adam noemde zijn vrouw 'Eva', omdat zij een moeder was. In het zuivere licht van Gods aanwezigheid, in Eden, wist hij duidelijk wat de bediening van zijn vrouw was. Eva wist het ook. Zonde en menselijke tradities (beïnvloed door Satan) hebben nu echter het begrip van vrouwen vertroebeld, zodat ze het moeder-zijn niet meer als haar glorie ziet. Kinderen worden nu satanisch 'een ongelukje' genoemd, terwijl God hen 'een beloning' (Psalm 127:3) noemt. Ze worden ook als een 'overlast' beschouwd, terwijl God heb beschouwt als een 'zegen' (Psalm 127:3; Psalm 128:4) zijn. Dit is nog maar één indicatie van hoe ver zelfs christenen van God zijn afgedreven.

Eunice, de moeder van Timotheüs, was echter heel anders. Ze had haar roeping helder voor ogen. Hoewel haar man een ongelovige was (Handelingen 16:01), heeft dat haar geloof niet getemperd. Ze was een vrouw met een 'oprecht geloof' (2 Timotheüs 1:05) en die het Woord van God kende. Ze leerde Gods Woord aan Timotheüs (2 Timotheüs 3:14-15), en meer dan dat - ze heeft hem ook haar oprechte geloof bijgebracht. Het huis van Timotheüs was een thuis waarin zijn moeder er voor zorgde dat hij de zuivere lucht van 'geloof' kon inademen in het midden van een wereld vol met de giftige geuren van ongeloof. Hij zag zijn moeder waarschijnlijk vaak in gebed, God prijzend, God vertrouwend in moeilijke situaties zonder te zeuren of te klagen - en dit zijn maar enkele van de kenmerken van een 'oprecht geloof'. Het is niet verwonderlijk dat Timotheüs opgroeide tot een apostel en een naaste medewerker van de apostel Paulus. De arbeid van zijn moeder heeft uiteindelijk vruchten afgeworpen.

Eunice, de moeder van Timotheüs, deed meer voor de Heere en de kerk door thuis voor 16 tot 20 jaar een eerste klas moeder te zijn. Dat had ze nooit kunnen doen als ze 100 jaar de wereld was rond gegaan als een prediker! In recentere tijden, hebben we gehoord over Susanna Wesley, die de moeder van 15 kinderen was. Armoede achtervolgde haar huis en een aantal van haar kinderen stierven in hun kindertijd. Maar ze voedde de andere kinderen op in de vreze van God, door ieder van hen persoonlijk te instrueren. Een van haar zoons, John Wesley, groeide uit tot een machtig instrument in Gods handen. Miljoenen mensen over de hele wereld zijn tijdens de laatste twee eeuwen gezegend door zijn werk en zijn geschriften. Susanna Wesley had nog geen fractie kunnen doen, van wat haar zoon deed, als ze haar huis en haar gezin had verwaarloosd om te gaan werken om meer geld te verdienen of zelf de wereld rond was gaan reizen als een Bijbel leraar of evangelist.
                                 
Tijdens het praten over de bedieningen van mannen en vrouwen, vertelt Paulus aan Timotheüs dat hoewel vrouwen de bediening van onderwijs of oudsten schap niet kunnen hebben, ze wel de bediening kunnen hebben van het moederschap (1 Timotheüs 2:12, 15). In de context van de brief, is het duidelijk dat Paulus het moederschap beschouwt als een bediening binnen de gemeente. Dit is een bediening waarvoor God vrouwen roept. Timotheüs had de heerlijkheid hiervan in zijn eigen ouderlijk huis gezien. Hij was nu in staat dat aan anderen in Efeze te leren.

Bron: Woord van de week - Zac Poonen

In Hem verbonden,

Reacties

 1. Mooi zeg! Het is echt waar dat het eerder een verachtelijk baantje is in de ogen van velen (zeker als je thuis blijft). Goed om de waarheid te bedenken en je daar in te verheugen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi zeg! Een bemoediging nu ik ook nadenk over fulltime moederschap als ik straks daadwerkelijk moeder hoop te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van harte met je zwangerschap! Fulltime moederschap is zeker het overdenken waard. Ik ben heel blij dat ik inmiddels dagelijks thuis kan zijn bij de kinderen. Het is voor mij echt een zegen. Goede zwangerschap gewenst!

   Verwijderen
 3. Dankjewel Mirjam! Wij hebben onze dochter Loïs genoemd, naar de grootmoeder van Timotheus. Mooi om er op deze manier weer aan herinnerd te worden hoe belangrijk het is om er voor haar (en haar zus) te zijn, juist in periodes dat het het "thuis-moeder-zijn" niet altijd over rozen gaat!
  Dus bedankt voor je bemoediging (heb jij die ervaring ook dat je andere moeders soms echt nodig hebt om je te bemoedigen in je keuze/taak?). hartelijke groet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is herkenbaar dat het voor jezelf niet alle dagen even makkelijk is om thuis te zijn bij de kinderen. Degene die mij het meest bemoedigen hierin zijn mijn eigen kinderen :). Vooral de oudste kan er erg van genieten om gewoon lekker thuis te zijn. Ik besef ook meer een meer dat het een voorrecht is wanneer je thuis kán zijn en niet hóeft te werken! En weet je, je hoeft niet de perfecte moeder te zijn! Als je maar kwetsbaar bent en je fouten hierin toe kunt geven.
   Veel zegen in je gezin!

   Verwijderen
 4. Dank je wel voor deze blog. Heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel voor deze bemoediging. Dit was precies wat ik op dit moment nodig had.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Reacties worden erg gewaardeerd!