Advent - Gezinsmomenten

Nu onze kinderen iets groter worden, begin ik echt te genieten van de adventstijd. In het verleden waren we allebei druk tot en met kerst en rolden zo de kerstdagen in. Nu leven we bewust naar kerst toe. Niet alleen met de adventskaarsen, maar ook in de gezinsmomenten.


Vorige week hebben we de kinderen geprobeerd uit te leggen waarom de Heere Jezus moest komen. Op deze mooie blog las ik het idee om dit door middel van een kleurplaat van de schepping te doen. Op woensdagmiddag heb ik heerlijk zitten kleuren met de kinderen. De oudste was onder de indruk over hoeveel tijd het kostte om heel de kleurplaat af te kleuren. 's Avonds kleurde ik de kleurplaat nog een keer, precies hetzelfde als 's middags. De rest van de week hing de kleurplaat naast de kleurplaat van de kinderen te pronken. En toen was het zondag... gezinsmoment.... Ik pakte de kleurplaat erbij en samen praatten we over hoe mooi het was in het paradijs. Alles was goed. Maar, toen kwam de zonde... Van Adam en Eva en Kaïn en Abel en de mensen in de tijd van Noach, enzovoorts. Bij elke zonde die we benoemden, trok ik een scheur in de mooie kleurplaat. We benoemden ook onze eigen zonden en trokken ook daar scheuren bij. De middelste, van 3, was echt geschrokken. Ik vroeg haar, nadat de kleurplaat vol scheuren zat, wat ze ermee zou doen als dit haar kleurplaat was: 'Gewoon, in de prullenbak!', zei ze, heerlijk puur. En daar was het moment waarop we het Evangelie konden uitleggen. De Heere had de wereld ook 'in de prullenbak' kunnen gooien, maar Hij stuurde Zijn Zoon. Het is zo mooi om te zien dat een boodschap echt landt in hun harten en dat is wat we zagen gebeuren. Tot slot vertelden we dat de Heere op een dag alles weer nieuw zal maken en we nu opnieuw uitkijken naar en wachten op Zijn komst. Nogmaals, dit hele gezinsmoment was niet mijn eigen idee! Petra, bedankt!


Als verwerking maakten we mooie 'kersthangers' van brooddeeg.


Afgelopen zondag hebben we nagedacht over: 
'Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben.'

We begonnen met een slaapkamer boven helemaal donker te maken en 3 auto's te verstoppen. De kinderen mochten om de beurt proberen een auto te vinden in de donkere kamer. Dat was lastig! Toen het licht aanging, zagen ze dat zo eigenlijk zo voor het grijpen lagen. 

Daarna praatten we met elkaar over waarom we licht nodig hebben in het dagelijks leven. 
We pakten weer de gescheurde kleurplaat erbij en opnieuw vertelden we dat de wereld niet meer goed was geworden. Eigenlijk was het donker geworden in de wereld. En door de zonde is het donker geworden in ons hart. Hoe kan het dan weer licht worden? Door de Heere Jezus! Want Hij zegt van Zichzelf dat Hij het Licht van de wereld is.

We maakten nog een knutselwerkje erbij, want zonder knutselen of kleuren is voor onze kinderen een gezinsmoment niet compleet :).


Vanaf zondag starten we met de adventskalender. Ik vond 4 weken voor onze kinderen een beetje lang. En voor mezelf kwam het na een drukke periode ook wat fijner uit om iets meer tijd te hebben de zakjes te maken en de inhoud op te zoeken. En de 4 weken in toch door mensen bedacht, dus zo strikt komt het gelukkig allemaal niet :).In Hem verbonden,

Reacties

 1. Hey, dat idee van Petra willen we hier inderdaad ook nog een keertje doen! Zo mooi en beeldend voor kinderen. Fijne advent!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi idee! En wat prachtig om zo het evangelie uit te kunnen leggen.
  Een goede en gezegende advent toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie gezinsmomenten ontstaan er zo. Dank je wel dat ik mee mag genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi Mir, wat geweldig de puurheid van de kids. En dat je zo in een notendop het Evangelie uit mag leggen! Wat doe je eigenlijk in die adventszakjes? Liefs Cham

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die adventskalender is voor mij ook een flinke zoektocht geweest. Wat stop je daar nu in? Sowieso heb ik voor de zaterdagen er nu wat lekkers in gedaan. Voor de zondagen een kleurplaat en een keer muziekinstrumentjes {voor bij het gezinsmoment}. Verder wat leuke opdrachtjes, een keer een kerstfilmpje, enzovoorts. Gewoon lekker simpel, maar wel steeds iets anders om het een beetje verrassend te houden.

   Liefs! Mir

   Verwijderen
 5. Hoi Mirjam, ff reactie op jouw reactie (op mijn blog)
  Prima joh, leuk juist.
  Mooi om te delen en weer ideeën van elkaar te gebruiken om onze kids telkens weer dicht bij Jezus te brengen en te houden.

  Wat mooi trouwens, dat voorbeeld met die auto's zoeken in het donker!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie momenten samen! Fijne adventstijd gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Mirjam, mooi en bijzonder om jullie gezinsmomenten lezen!
  Heb je de gezinsmomenten huisgodsdienst 'vrucht van de Geest' vanuit een boekje? Lijkt me mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herma,

   Dank je wel. De serie over de vrucht van de Geest komt niet uit een boekje. Wel hebben we gebruik gemaakt van mooie sites over karaktervorming. Alle bronnen staan bij de berichten vermeld. Gebruik de beschrijvingen gerust voor je eigen gezin!


   Groetjes!

   Verwijderen

Een reactie posten

Reacties worden erg gewaardeerd!