maandag 18 november 2013

Een zacht antwoord...

Een zacht antwoord keert woede af, maar een krenkend woord, wekt toorn op. {Spreuken 15:1}

Deze tekst hangt momenteel op onze koelkast, als overblijfsel van de serie gezinsmomenten over de vrucht van de Geest. Hij hangt er om te herhalen voor de kinderen, maar eigenlijk laat ik de tekst hangen voor mezelf... Te makkelijk spreek ik harde woorden tegen de kinderen. En, het is waar, het wekt toorn op wanneer ik dit doe. Ze geven een weerwoord of doen wat ik zeg, maar ik merk dat hun hart hierbij niet betrokken is. 
Bron: Pinterest
Een zacht antwoord... Het betekent niet dat je niet kan corrigeren of alles maar toelaat. Het betekent wel dat je het op vriendelijke toon doet. Niet met een boos gezicht, maar met liefdevolle ogen. We straffen niet om gedane zonden, maar corrigeren om het kind iets te leren. Geduldig, zonder boosheid.
Het betekent voor mij ook dat ik tegenover een correctie juist ook complimenten zet. Soms moet ik dit bewust doen en is dit gelijk een goede manier om mijn eigen gekrenkte gevoelens aan de kant te zetten.

Lukt dit elke keer? De mensen die mij kennen weten het antwoord :). Nee, ik faal en struikel, maar heb inmiddels geleerd dan in alle eerlijkheid naar mijn kind{eren} terug te gaan en hen vergeving te vragen. 'Sorry, lieverd, dat ik hard tegen je praatte, wil je mij vergeven?'  'Geeft niet, mammaatje.' 'Dank je, schat, zullen we samen bidden? En vragen of de Heere mamma ook vergeeft?'

Heerlijke momenten. Vol genade. Vol liefde. Vol van Hem!

In Hem verbonden,

6 opmerkingen:

 1. Hoi Mirjam, ben zo ontroerd door je berichtje. Zo waar en zo herkenbaar.

  Mooi he, om niet in dat mislukte gevoel te blijven zitten, maar een genademoment te beleven met elkaar. Zo zacht, helend en gezond.

  Wens je alles goeds!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Petra. Ik denk dat we veel overeenkomsten hebben :). Inderdaad, zo'n genademoment is zo rijk! En dat dankzij Hem!

   Lieve groet!

   Verwijderen
 2. Prachtig! En herkenbaar ook, een hard woord floept er zo snel uit.
  Het vragen van vergeving aan je kinderen is voor mij iets dat helemaal nieuw was tot ik Ted las.. ik geloof dat het heerlijk is om zo met je kinderen te leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Mirjam,

  Naast onze privéblog hebben we nu ook een open blog, met de Bijbelfeest-blog-berichten, waar iedereen rond kan snuffelen. De berichten zijn ook gelabeld, zodat je gericht kunt zoeken naar bijvoorbeeld kerstfeest, of dankdag, oid.
  Hier istie:
  http://bijbelfeest.blogspot.nl

  Groetjes!
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi. Ik breng dit steeds vaker in de praktijk in onze relatie :-) Wat de kinderen betreft: zacht maar duidelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi Mir! Zo had ik pas met Daniël, over all ben ik best geduldig (al zeg ik het zelf) maar we waren aan het eten, en ik was het gedimdam over eten zo zat. Dus ik begon voor mijn doen behoorlijk uit te vallen naar Daniël. Hij vond het echt erg... dus we gingen de maaltijd afsluiten. En ik zei tegen Daniël: Lieverd, mama was heel boos op jou he, je luisterde niet goed naar mama, maar mama had niet zo boos hoeven te worden. Daar wil mama sorry voor zeggen. Dus ik zei: We gaan samen bidden en dan zegt mama ook tegen de Heere God sorry... Zo gezegd zo gedaan. Na het Amen kijkt de liever mij aan en steekt zijn armpjes uit: Mama, nu knuffelen ;-) (dus maar uit gelegd dat mama hem nu een dikke knuffel moest geven. Maar ik vond het zo treffend. Je ziet terug wat je ze mee geeft. En zo leren ze al heel jong dat er voor beide kanten een plaats voor vergeving is... En zo mag je samen bevrijd verder. Dankbaar!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!