dinsdag 8 oktober 2013

Lekker samen lezen

Gedurende de dag staat er regelmatig een meisje of een jongen bij me met een vragende blik in de ogen en een boek in de handen. 'Wilt u voorlezen?" is meestal de {non-verbale} vraag. Onze kinderen houden gelukkig net zoveel van boeken als hun ouders en er zijn dan ook boeken in overvloed :). Ik vind het meestal moeilijk om zo'n verzoek te weigeren. Ik geloof dat voorlezen goed is voor kinderen. Waarom denk ik dat?


Door het lezen van verhalen leren kinderen veel woorden. Zeker in een prentenboek is het niveau van de woorden wat hoger. Doordat dit ondersteund wordt door sprekende platen, krijgen de woorden betekenis en op deze manier ontwikkelt de woordenschat en is voorlezen dus goed voor de taalontwikkeling.

Je kind ontwikkelt kennis van de wereld om hem of haar heen. Er zijn veel boeken over voertuigen, natuur, enz. Hierdoor leren kinderen wat een graafmachine doet, of hoe kikkers groeien.

Door het lezen van boekjes leert een kind spelenderwijs met grote gebeurtenissen omgaan. Hoe is het om een broertje of zusje te krijgen? Wat gebeurd er als je naar het ziekenhuis moet? Let bij boeken over dit soort thema's goed op dat het binnen de visie van jullie als ouders past. Ik lees bijvoorbeeld bewust geen boekjes voor over het thema verliefd zijn, omdat ik vind dat dit geen thema is waar een kind zich mee bezig moet houden {dat zou een bericht op zich kunnen zijn :)}.

Kinderen leren zich te concentreren wanneer ze een boekje lezen. Ze leren hun aandacht op een ding te richten. Daardoor worden kinderen vaak ook rustig van voorlezen.

Ook voor baby's is het fijn om voorgelezen te worden. Een ongeboren baby luistert heel de dag naar jouw stem, als moeder. Ook na de geboorte is het heerlijk voor een baby om die stem te horen. Ook wordt de nieuwsgierigheid naar boeken geprikkeld.

Niet alleen voor een kind is voorlezen fijn, maar ook voor de ouder. Het is een moment waarop je dichtbij je kind bent. Je kunt samen genieten van de mooie platen, maar ook plezier hebben om grappige verhaaltjes of je verwonderen over Bijbelse waarheden in een boek.

Dus, wanneer je kind vandaag het verzoek in dient om voorgelezen te worden {ook al kan het zelf al lezen}, leg dan je werk even aan de kant en geniet van het moment, dicht bij elkaar, samen met een boek. Het is een investering voor vandaag en de toekomst!

In Hem verbonden,


5 opmerkingen:

 1. Hier lezen we ook zo graag voor om die redenen. Boeken van Peter Spier, Beatrix Potter en Arend van Dam& Alex de Wolf zijn hier favoriet. En dan vooral het boek: Spelen met de liefste papa, omdat daar allemaal leuke spelletjes bij horen. En bij jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze vragen t hier haast nooit, na school zijn ze veels te blij te kunnen spelen. Wel vind ik ze vaak ergens in een hoekje met een duckie. Wat hier ook erg favoriet is zijn luisterboeken. Kunnen ze "uren" naar luisteren en bij wegdromen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad leuk! Al vindt Eva het nu nog interessanter om de bladzijden om te slaan en heeft ze geen geduld tot ik klaar ben met het verhaal. Maar het komt vast wel als ze ouder is :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi Mirjam! Ook een leuke foto!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!