zondag 6 oktober 2013

Gezinsmoment - Vrucht van de Geest - Zelfbeheersing

Helemaal aan het begin van onze serie over de vrucht van de Geest, zag ik dit filmpje. Het maakte dat ik zin had in de les over 'zelfbeheersing'. We begonnen de les met het uitdelen van smarties. De kinderen werden in hun slaapkamer gezet, met de opdracht de snoepjes niet op te eten. Ik had niet verwacht dat ze de opdracht zo goed zouden volbrengen. De middelste had er wel aan geroken, maar ze niet opgegeten. Als beloning mochten ze de snoepjes alsnog opeten.

We vertelden dat we het vandaag over 'zelfbeheersing' zouden hebben en dat de kinderen dit net een beetje hadden geoefend. We legden uit wat zelfbeheersing kan betekenen. Het heeft namelijk verschillende aspecten, zoals dat je jezelf kan beheersen door iets niet te doen wat je eigenlijk wel wilt doen (verleidingen weerstaan), maar ook dat je jezelf onder controle hebt (geen druk en ongecontroleerd gedrag).

In de Bijbel geeft Izak een mooi voorbeeld van zelfbeheersing, Genesis 26:17-22, dit verhaal hebben we verteld. Als verwerking mochten de kinderen een potje mooi versieren. In het potje kregen ze nog wat snoepjes en daarbij de afspraak dat elke keer als ik merkte dat ze beheerst reageerden in de komende tijd, ze een snoepje uit hun potje mochten halen. Dit om een stukje bewustwording te stimuleren.


In het woordenboek vond ik de volgende definitie: 'vermogen om rustig te blijven als je geëmotioneerd bent'. Persoonlijk vind ik het wel eens lastig om in zulke situaties rustig en beheerst te blijven. Het geeft me hoop dat het een Vrucht van de Geest is. Blijkbaar kan Hij het in mij werken. 'Niet door kracht en niet door geweld, maar door Mijn Geest, zegt de HEERE van de legermachten.' {Zach. 4:6}  Dank U, Heere!

In Hem verbonden,

3 opmerkingen:

 1. Mooi! En tjonge wat verzin je dat allemaal leuk :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk ook gedaan! Hoe hebben jullie de serie gevonden?
  Wij hebben er echt van genoten, maar soms ook lastigom sommige begrippen uitgelegd te krijgen ;)
  Groetjes Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenbaar. Op sommige aspecten heb ik inderdaad wel wat zitten zweten :). Afgelopen zondag hadden we de afsluiting {ik loop een beetje achter met het plaatsen van de gezinsmomenten} en toen was ik bijzonder dankbaar over hoeveel ze wisten en opgepikt hadden. Maar... daarover later meer :).
   Ik vond het wel heel mooi om te weten dat jullie hier ook mee bezig waren. Leuk ook om te zien dat we het steeds weer op een eigen manier vorm gaven, he?
   Zegen!

   Verwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!