dinsdag 15 oktober 2013

Gezinsmoment - Vrucht van de Geest - Trouw

Een van de vruchten van de Geest wordt in sommige vertalingen 'geloof' genoemd en in andere vertalingen 'trouw'. Wij lezen meestal uit de HSV en daarin staat 'geloof', maar eigenlijk vonden we 'trouw' ook zo'n mooie vertaling. Vandaar dat we nog een extra gezinsmoment deden over 'trouw'.

Het kwam heel mooi uit dat dit gezinsmoment viel in de week waarin we ook onze trouwdag vierden. Ik had in die week onze trouwfilm met de kinderen zitten kijken. Voor dit gezinsmoment zocht ik onze trouwfoto's op en die bekeken we als inleiding. 'Waarom noemen we dit eigenlijk trouwen?' vroeg ik hen. Zo kwam we heel mooi op 'trouw'. Trouw zijn is ook weer zo'n begrip wat verschillende aspecten belicht, zoals, trouw zijn in het doen van je werk, maar ook trouw zijn in vriendschappen, in een huwelijk.

We hebben het begrip samengevat voor de kinderen in deze zin:

Trouw is: dat je doet wat je beloofd.

Nadat we hier met elkaar over gepraat hadden, vertelde ik het verhaal van Daniël. Daniël wordt in de Bijbel ook 'trouw' genoemd, hij was een trouwe dienaar van de koning, maar hij is ook zo'n prachtig voorbeeld van trouw aan de Heere. Ondanks dat hij een vreselijke straf kon verwachten, bleef hij volhardend in het gebed. Aan het einde van het verhaal zien we ook een stukje van Gods trouw aan Zijn dienstknecht. Hij verlost Daniël van de leeuwen.

Ter verwerking knutselden we een prachtige leeuwenkop. Voor het eerst een werkje dat ook de jongste al heel goed kon. Oké, het was een klein lijmfeestje, maar op het resultaat ben ik erg trots. Haar allereerste knutsel!

Resultaat van de jongste spruit
En van de andere 2 kunstenaars :)
Zeker in de huidige samenleving vonden we het belangrijk om het te hebben met de kinderen over trouw zijn. Zoveel huwelijken stranden, zoveel mensen leven voor zichzelf, er groeit een generatie op die niet meer weet wat trouw zijn aan een functie of taak is... Tegelijkertijd is dit een begrip waarin je waarschijnlijk vooral moet getuigen met je leven. Trouw zijn.. En doen wat je beloofd... Dat zullen de kinderen zien en daar zullen ze van leren!

In Hem verbonden,2 opmerkingen:

  1. Mooi zeg! Goed om daar met je kinderen over na te denken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel mooi!!
    Het woord 'trouw' raakt mij ook diep (zoals je waarsch wel gelezen hebt).
    Al die ontrouw heel dicht om ons heen zijn allemaal van mensen, die wèl een voorbeeld van trouw hadden. Verwarrend, moeilijk, pijnlijk. Een hele stap om het los te laten, bij Hem te laten rusten.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!