zondag 1 september 2013

Gezinsmoment - Vrucht van de Geest - Zachtmoedigheid

Dit keer kozen we ervoor om een keer met een kleine sketch te starten. Mijn man schonk wat drinken in en morste daarbij 'per ongeluk' op de grond. Ik reageerde niet zo zachtmoedig. De kinderen hadden wel door dat het in scene gezet was, dus ze zaten hard te grinniken. Toen ik vroeg aan de kinderen wat ze vonden van hoe ik reageerde zeiden ze dat het niet zo lief was. 'Oké, ik probeer het nog een keer,' zei ik. Opnieuw werd er drinken in geschonken, opnieuw werd er gemorst en dit keer reageerde ik bijzonder zachtmoedig :).

Hierna vertelde ik het verhaal uit Johannes 8 waarin de farizeeërs een overspelige vrouw bij de Heere Jezus brengen om te stenigen, waarop Jezus zegt: 'wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.' De kinderen waren erg geboeid en luisterden geconcentreerd, waardoor ik dankbaar was. De Heere Jezus is in dit verhaal zo'n voorbeeld van zachtmoedigheid! Hij keurt de zonde niet goed, maar is niet hard tegen deze vrouw. Ik was zelf opnieuw bijzonder geraakt door Zijn liefde, Zijn trouw, Zijn goedheid...

Om 'zachtmoedigheid' nog iets duidelijker te maken legde ik koekje met en een zonder chocola op tafel, dit stelden opnieuw 2 harten voor, een gelovig en een ongelovig hart. Vervolgens zetten we de föhn aan en mochten de kinderen op de koekjes föhnen. Vervolgens mochten ze aan beide koekjes voelen. Het ene koekje was zacht geworden! Dat kwam door de Heilige Geest in het hart! Die zorgt ervoor dat we zachtmoedig worden.

Tot slot kregen de kinderen een tekening van een gezicht zonder ogen, neus en mond. Die mochten ze zelf tekenen en inkleuren en vervolgens een tong maken van een zacht pompoentje, omdat bij zachtmoedigheid ook hoort dat je op een zachte manier met mensen praat.

Ik ben erg benieuwd hoe jullie vorm geven aan 'huisgodsdienst'! Hebben jullie ook gezinsmomenten? Of nog leuke ideeën? Ik hoor ze graag, dus deel ze met ons!

In Hem verbonden,

5 opmerkingen:

 1. Echt heel leuk hoe je dar met elkaar doet.
  Op je vraag over gezinsmomenten.Ja en nee. Ik vond nog een boekje dat ik met mijn broers en zussen een week speciaal heb gemaakt. Nu heb ik geen kinderen thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat toevallig wij hadden hier gisteren ook zachtmoedigheid, wij hebben een pad gemaakt, met voetstappen, omdat 't een weg is van wat we moeten leren. In iedere voetstap staan dingen die we zelf verzonnen hebben, waardoor we zachtmoediger kunnen zijn in ons gezin!
  Leuk om bij je te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi zeg! Fijn hè, samen als gezin van God leren.

  Ja, wij doen ook huisgodsdienst. We noemen het sinds pas Bijbelfeest. Mooi als de jongens weer vragen: "Wanneer is het weer Bijbelfeest, mam?"

  Je mag best meelezen op onze blog, waar ik regelmatig ons Bijbelfeest beschrijf. We hebben alleen een gesloten blog.
  Als je interesse hebt, kun je je mailadres doorgeven, dan stuur ik via blogger een uitnodiging.

  Groetjes,
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Mirjam,

  Je ziet em binnenkort verschijnen. Als je het fijn vindt, kun je je mailadres weer verwijderen, hoor. Ik heb em opgeslagen.

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Mirjam,
  In de zomervakantie hebben we de kinderen psalm 23 aangeleerd en toen we op vakantie waren elke dag iets geprobeerd te lezen waar het over schapen/herder ging. Verder heb ik het verhaal van de goede Herder verteld. En hebben we regelmatig geknutseld/puzzeltjes/kleurplaten gemaakt die ik op internet gevonden had. Zoals een schaapskooi met schapen knutselen, een wei met schapen erin verven. Dat heb ik nu op de buitenkant van de wc deur geplakt, zo hebben we een hele collage met alles wat we gemaakt hebben en in het midden heb ik psalm 23 geplakt.
  Onze kids zijn 5 en 4 jaar en vonden het geweldig. En in hun spel of als we ergens zijn laten ze graag horen wat ze kennen. Zo zaten ze laatst vadertje en moedertje te spelen. Ze hadden eten gekookt en opgegeten, toen gingen ze eindigen voor het eten en zeiden: nu gaan we een stukje uit de Bijbel lezen en zeiden ze samen psalm 23 op.
  'k Ben door jouw blogs aan het denken gezet en we willen hier wel structureel mee verder. Juist ook om de kinderen teksten in te prenten, nu ze nog zo jong zijn, zijn ze nog zo ontvankelijk. Mag ik je blogs over de vruchten van de Geest in een word-documentje zetten en opslaan op onze computer?
  Verder doen we sinds kort op vrijdagavond na het eten een boekje behandelen over kernwoorden uit de Bijbel, of nu over de kerkdienst waarin alles stukje bij beetje wordt uitgelegd.
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!