zondag 4 augustus 2013

Net als komkommers kweken...

Een paar weken geleden hoorde ik een preek over opvoeding. Halverwege de preek werd de link gelegd naar het kweken van komkommers en wat we daarvan kunnen leren voor de geestelijke opvoeding van onze kinderen. Ik heb geprobeerd een korte samenvatting te maken van de punten die genoemd werden, omdat ik het mooie principes vond om te onthouden en aan jullie door te geven. Het volgende filmpje hoort bij de punten.


1 Kor 3:9 staat: Want Gods medearbeiders zijn wíj. Gods akker en Gods bouwwerk bent ú. Wij zijn Gods akker en we mogen onze kinderen ook zo zien. Daar mag je in investeren. Hoe kunnen we dat doen?
In het filmpje wordt een stappenplan genoemd van 6 stappen:
 1. De grond goed voorbereiden en met zorg de aarde kiezen.
 2. De juiste tijd 
 3. Het juiste zaad
 4. Het zaad bedekken met aarde, maar niet aandrukken
 5. Verzorgen en onkruid wieden
 6. Oogsten en van de vrucht genieten
Goede grond
De eerste 3, 4 jaar zijn de jaren waarin de grond van goede samenstelling is. In deze jaren wordt de basis gelegd. In de eerste 3 jaar moet een kind leren hoe het moet ontvangen, want het kind kan nog niet voor zichzelf zorgen. Het kind moet in deze jaren leren dat het veilig is. 
Aan wie laten we ons kind in deze jaren over? Laten we het door anderen doen? Of doen we het zelf? Laten we ons kind in deze belangrijke jaren zo min mogelijk uit handen geven, zodat we zelf het goede zaad kunnen zaaien op de juiste tijd, nu de grond zo goed is.

De juiste tijd
Hoe klein kinderen zijn, zoek een moment waarin je met de kinderen bidt, dingen leert over de Heere en als ze groter zijn met hen de dag doorpraat. Kies de juiste tijd in wanneer je wat uitlegt en vertelt aan hen. Kies met zorg de tijd uit wanneer je wat je zaait.

Het juiste zaad
Wat is het juiste zaad? Natuurlijk: Gods Woord! Maar... het is Gods Woord dat het karakter van Christus in ons laat zien. Wat wij onderwijzen moeten kinderen ook terugzien in ons leven! Voor een kind is het goede zaad: Gods Woord dat in ons leven vrucht draagt en dat we van daaruit aan hen leren. Het Woord kan vrucht dragen wanneer ze zien dat wij het Woord ook uitleven. Als we het hebben over vergeven, maar we kunnen nooit vergeving aan ons kind vragen, dan zal het geen indruk maken. Het zal averechts werken.

Het zaad bedekken, maar niet aandrukken!
Op het moment dat het zaad gezaaid is, is onze rol uitgespeeld. Het is God die met het zaad verder gaat. We zijn afhankelijk van de Heere! We moeten het zaad niet aandrukken! We moeten onze kinderen niet dwingen om te gaan geloven of om vrucht te dragen, we moeten ze niet in een harnas drukken. Het heeft tijd nodig om het zaad op te laten komen. Geef het ook die tijd. Laat het aan Hem over.

Onkruid wieden
Begin in je eigen leven. Begin het onkruid uit te trekken. {Zie ook dit bericht.} Daarna kan je ook je kind helpen dit te doen. In de Bijbel wordt gesproken over vermanen. We moeten ons kind vermanen, dit betekent letterlijk: het goede aanleren. We moeten het kind niet straffen om gedane zonden, om het verleden, maar hen corrigeren met het oog op de toekomst. Geen wraak over wat geweest is, maar hen proberen te leren dat ze die dingen in de toekomst niet weer doen, zodat ze leren in relatie met God en de mensen te leven.

Vrucht dragen
In de geestelijke opvoeding is de vrucht: het karakter van Christus. Wanneer je de de vrucht van de Geest tot uiting mag zien komen in je kinderen, dan mag en zul je daar van genieten. Dit is het doel van je opvoeding geweest!

Maken wij tijd om te zaaien?  Hoe geven jullie vorm aan bovenstaande stappen?

In Hem verbonden,

PS Hier kun je de hele preek luisteren.

4 opmerkingen:

 1. Heel mooi om je kinderen er bij te betrekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Mirjam,

  Wat n goede: het zaad niet aandrukken! Daar ben ik ook vaak bang voor! Dit is een mooi antwoord! Dank je wel! Wij kunnen en mogen het aanbieden. En dan biddend aan God overlaten!

  Wat heerlijk als je zo gevoed wordt! Fijn dat je t doorgeeft aan ons!

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel!
  Ik ga het filmpje nog kijken ;-)
  http://sieraadvooras.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Mirjam,

  Eerst zelf beluisterd en gisteren nog eens met mijn man ;-) maar een prachtige preek! Het is zo'n enorme zegen om zulk onderwijs te ontvangen. Zo concreet.
  Ik ben benieuwd hoe je het nu ervaart om thuis en fulltime mama te zijn.

  Groetjes,
  Lisanne

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!