dinsdag 30 juli 2013

Gezinsmoment - Vrucht van de Geest - Vriendelijkheid & goedheid

Vriendelijkheid en goedheid komen erg dichtbij elkaar, vandaar dat we deze 2 aspecten van de vrucht van de Geest samen gepakt hebben. 
We zijn, na het zingen, begonnen met het bouwen van een huis met de duplo. Geen huis zoals nu in Nederland, maar één uit de tijd van de Bijbel, met een plat dak en een trap aan de zijkant. Dit als context voor het verhaal dat ik ging vertellen, namelijk van de 4 vrienden en de verlamde man. 


M.b.v. de duplo konden we heel mooi laten zien hoe het dak open gemaakt kon worden. In dit verhaal zie je wat echte vriendschap is. De man werd genezen doordat zijn vrienden hem bij Jezus brachten. Geestelijk is deze lijn prachtig door te trekken naar onze voorbede... Worden er mensen behouden in onze omgeving doordat wij trouw voor hen bidden? Naar de kinderen hebben we deze lijn niet getrokken, maar ons beperkt tot de echte vriendschap die zij lieten zien.

In de voorbereiding vond ik opnieuw op deze site een mooi voorbeeld. Zoals jullie merken noem ik deze site regelmatig. Ik vind de lessen echt geweldig die erin beschreven staan. Ik gebruik niet alles, omdat het soms wat veel is, maar dat is juist het fijne, je kan gebruiken wat voor jou gezin geschikt is. Echt een aanrader wanneer je creatieve ideeën zoekt voor je gezinsmoment of bijvoorbeeld de kinderclub of zondagschool. 
Van tevoren had ik 2 dezelfde flessen met water gevuld en in 1 fles wat grond gestopt. Als je het lang genoeg laat staan zakt alle viezigheid in de fles naar de bodem en lijken het 2 dezelfde flessen. Ik zette ze voor de kinderen neer en zei dat het 2 kinderen waren, de ene hield veel van de Heere, de andere niet. De een heeft de Heilige Geest in Zijn hart en de ander niet. Aan de buitenkant lijken het 2 dezelfde, leuke kinderen, maar dan.... pakt een kind iets van hen af... of scheldt tegen hen... of er gebeurt iets anders naars... Op dat moment schudde ik aan allebei de flessen. Het is prachtig om dan naar de gezichten van jonge kinderen te kijken! De ene fles werd natuurlijk helemaal troebel. We hebben uitgelegd dat dat het verschil is tussen de harten van de 2 kinderen. Het kind dat de Heere lief heeft zal proberen op de juiste manier te reageren, door vriendelijkheid en goedheid. Het andere kind wordt boos of scheld terug. Ik realiseer dat dit wat 'kort door de bocht' is en dat het hier en daar genuanceerd zou kunnen worden. We hebben er over doorgepraat dat dit dus het verschil is tussen een 'schoon hart' en een hart wat de Heere Jezus nog niet schoongemaakt heeft, waar de zonden nog niet vergeven zijn.

Tot slot knutselden de kinderen dit werkje. Ook een leuke site met veel creatieve verwerkingen.

In Hem verbonden,


3 opmerkingen:

  1. Geweldig mooi te lezen hoe je aan de hand van voorbeelden iets uitlegt aan de kinderen. En dat huis van duplo.... Dank je voor het stukje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel erg bedankt voor je creatieve en mooi idee. We zijn net bezig met dit onderwerp in de kinderdienst.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!