donderdag 9 mei 2013

Respect!

Wij vrouwen zijn doorgaans nogal 'snelle sprekers'. Nog voor je man uitgesproken is, denk je al te weten wat hij bedoeld en heb je het weerwoord al klaar. Gebruik daarbij een kille, respectloze toon en het hart van je man zal bevriezen. Afgelopen week ben ik hier opnieuw bij bepaald. De Heere liet me zien dat ik alleen op mezelf gericht ben wanneer ik zo reageer. Ik ben moe, zit er doorheen, de kinderen waren tegendraads, en dus mag ik opstandig zijn richting mijn man... Het is de toon die de muziek maakt.... En, zelfs zonder woorden kunnen we respectloos zijn door een blik, houding, gebaar of alleen maar door te zwijgen.

Hoe kunnen wij verwachten dat onze kinderen - wanneer we die ontvingen - respect leren, wanneer wij zelf het voorbeeld niet geven? Waarom zijn we verbaasd als zij brutaal zijn of traag om te gehoorzamen? Welk voorbeeld zullen onze dochters kopiëren wanneer ze zelf vrouwen en moeders zijn?

Vrouwen, wees uw eigen mannen onderdanig, zoals aan de Heere. {Efeze 5:22}

Eén zinnetje uit Zijn Woord wat bij mij bij tijden de vraag oproept: 'Hoe dan, Heere? Ik worstel soms zo met mijn gevoelens...' Afgelopen week heb ik opnieuw geleerd wat een machtig wapen het gebed hierin is! Breng je gevoelens bij Hem! Werp alles aan Zijn voeten en vraag Hem je te reinigen en jou te vervullen met Zijn Heilige Geest, zodat je op de juiste manier kunt reageren, met liefde en respect. Strijd niet in eigen kracht met je tong en je gedachten, maar laat Hem het door jou heen doen!


Toch zal je soms situaties houden waarin je het oneens bent met je man. Bijvoorbeeld over de vakantiebestemming of de bedtijd van de kinderen. Hoe moet je hiermee omgaan? Hoe kun je dit bespreekbaar maken met je man op een juiste manier? Een aantal Bijbelteksten kunnen ons hierin helpen: 

1. Vrouwen, wees uw eigen mannen onderdanig; opdat ook, als sommigen aan het Woord ongehoorzaam zijn, zij door de levenswandel van de vrouwen zonder woorden gewonnen mogen worden. {1 Petrus 3:1}

We moeten niet argumenteren, maar onze mannen winnen door ons godvruchtige leven.

2. Vaar niet uit tegen een oude man, maar spoor hem aan als een vader, jonge mannen als broers. 
{1 Tim. 5:1}

We moeten onze mannen niet scherp terecht wijzen, maar met respect een beroep op hem doen.

3. Maar uw sieraad moet zijn de verborgen mens van het hart, met het onvergankelijke sieraad van een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God. {1 Petr. 3:4}

4 Kortom, ook u moet, ieder in het bijzonder, uw eigen vrouw net zo liefhebben als uzelf; en de vrouw moet ontzag hebben voor haar man {Efeze 5:33}

Laat je niet ontmoedigen wanneer je faalt. We zullen vallen... Maar, sta weer op en volg het verlangen van je hart, om een vrouw naar Gods hart te worden. Win het hart van je man. En dank God dat je het in Zijn kracht mag en kan doen.

In Hem verbonden,

6 opmerkingen:

 1. Hoe herkenbaar! Bedankt voor 't schrijven, maakt me ook weer scherp! Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi blog Mirjam. Herkenbaar allemaal. Ik was op de midweek conferentie van Heart Cry, was erg voedzaam en deze blog ook! Ik prijs God dat Hij je zo gebruikt! Heel veel zegen toegebeden.
  Lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Hannah! We hebben elkaar maar even gesproken op de conferentie.. Leuk je hier weer tegen te komen :).
   Be blessed!

   Verwijderen
 3. Bedankt voor het delen, mooi! Ik hoop dat de lezingen ook snel na te luisteren zijn.
  Groet, Magdalena

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi. Ik volg een engelse blog waar dit heel uitgebreid besproken wordt. Ik leer daar veel van, ook al ben ik 22 jaar getrouwd:-)

  Ook welkom om volgende week eens hier te kijken: http://zomerbijbelstudie.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!