dinsdag 19 maart 2013

Brief voor jou - Lieve vermoeide moeder


Moeder-zijn is vermoeiend, vind je niet? Je wordt wakker bij het krieken van de dag, met een to do lijst die al achter loopt en je rent en geeft jezelf, de hele dag lang.

Er zijn monden te voeden, vloeren te dweilen, luiers te verschonen, was te doen, ruzies op te lossen, boeken voor te lezen en rekeningen te betalen.  Je maakt schoon terwijl ondertussen de volgende kamer alweer een rommel wordt. Je kookt en kookt en kookt. En dan dat roepen, dat constante roepen om ‘mamma’, het gaat maar door, de hele dag lang.

En dan is er de bezorgdheid, het piekeren. Over gezondheid, onderwijs en… of je wel een goede moeder bent.

Ik wil je een geheim vertellen: Je bent een goede moeder.

We leven in een wereld die ons vertelt dat onze kinderen dit en dat nodig hebben en dat we als moeder op een bepaalde manier moeten zijn.  Je kent het wel, creatief, altijd geduldig, enz. Tegelijk moeten we een smetteloos huis hebben, met elke avond zelfgemaakte diners en mogen we nooit achter lopen met de was. Die standaard is simpelweg onmogelijk.

Dat ideaal maakt ons tot vermoeide moeders.

Daarom vraag ik je om dit wereldse beeld van het moederschap los te laten. Het is zo vaak gebaseerd op uiterlijke dingen - op status -  en verliest het hart uit het oog. Je kan een schitterend huis hebben, maar vreselijke kinderen. Je kan kleine  Einsteins hebben, terwijl ze gestrest zijn. Je kan jezelf dwingen door en door te gaan, maar je raakt oververmoeid.

Hun harten moeten eerst komen.

Als je als moeder begint te denken over hun harten, kan de vermoeidheid weg beginnen te vagen. Moeder zijn gaat dan meer over ‘er zijn voor je kinderen’ dan over ‘het volgende ideaalbeeld bewerkstelligen’. Ik zeg niet dat het verkeerd is om schoon te maken, of gezonde maaltijden te koken of om slimme kinderen te hebben. Het zijn goede dingen. Maar niet wanneer het een streven naar perfectie wordt en het je uit put en je neergedrukt wordt in je geest als moeder.

God schiep jou om de moeder van je kinderen te zijn. Op dit moment. Vandaag.

Als je moe bent, laat het ideaal dan gaan en omarm het idee van er voor je kinderen zijn. Weet dat je niet alleen bent. Wij moeders lopen, rennen allemaal dezelfde wedloop. Luister. Hoe meer we stoppen met proberen te vergelijken en te concurreren en over te komen alsof we het perfecte leven leiden, hoe minder vermoeid we zullen worden.  Laten we elkaar bemoedigen, opbouwen en elkaar liefhebben. Moederschap is een reis, geen competitie.

Je kan het.

Ik weet absoluut zeker dat je het kan.


Vertaald met toestemming van de schrijfster.
Voor deze en andere 'dear mom'-brieven zie: http://rachelmariemartin.blogspot.nl/

In Hem verbonden,6 opmerkingen:

Reacties worden erg gewaardeerd!