zaterdag 23 maart 2013

De voetwassing - Gezinsmoment

Op zondagmiddag/avond hebben we met ons gezin meestal een 'gezinsmoment'. Inmiddels kijken de kinderen hier echt naar uit! Meestal starten we met een 'leuke' introductie, daarna vertel ik een verhaal uit de Bijbel, zingen we, en maken de kinderen een werkje of een kleurplaatje o.i.d. Doordat de kinderen nog klein zijn is het niveau best eenvoudig, maar we merken echt dat de kinderen veel van deze momenten oppikken.

Gedurende de lijdenstijd hebben we al mooie momenten met elkaar gehad. We hebben een 'serie' gedaan over: de uittocht (bloed aan de deur), de intocht in Jeruzalem, de zalving door Maria. 

Vorige week hebben we met de kinderen nagedacht over 'de voetwassing'. Het was echt geweldig leuk om te doen. Mijn man had z'n voeten vies gemaakt en trok zijn sokken uit omdat hij zogenaamd zo'n kriebel had. De kinderen lagen erboven op. 


Toen hij vroeg wie het even schoon wilde maken trok de één nog een viezer gezicht dan de ander :-). Toen de kinderen zagen hoe lekker pappa's voeten gewassen werden, wilden ze ook wel dat mamma hun voeten zou wassen!Daarna heb ik het verhaal verteld van de voetwassing. Je merkt dat zo'n verhaal na deze introductie opeens veel beter aankomt. 

Na afloop hebben we onder het kleuren van de kleurplaat doorgepraat over 'elkaar helpen'. Op de koelkast hebben we de regel: 'wees een helper' opgehangen en afgelopen week zijn we daar steeds op terug gekomen. Vooral in de positieve zin, dus steeds als ik zag dat de kinderen elkaar hielpen.

Het vraagt best je voorbereiding om dit soort momenten te doen met elkaar. In plaats van lekker op de bank te zitten, moet je actief aan de slag met je kinderen. Maar het is zo fijn om met elkaar bezig te zijn rondom het Woord. Een geweldige mogelijkheid om te vormen, te onderwijzen, te zaaien... 


Voor meer ideeën of tips hoe je een gezinsmoment vorm kunt geven zou je hier kunnen vinden. Een leuke blog die zeker zal inspireren om aan de slag te gaan!

In Hem verbonden,

5 opmerkingen:

 1. leuk! staat bij ons voor donderdag op t programma!
  Groetjes Ilse van familynight2012.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed idee voor deze stille week, dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappig, heel veel jaren terug hebben we het ook eens gedaan met de kinderen op de zondagsschool. Het werd een heerlijk gespetter met water. Maar zovele jaren later herinneren onze volwassen kinderen het nog heel goed. De kracht van aanschouwelijk Bijbels onderwijs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Dat is een bemoediging om door te gaan :).

   Verwijderen
 4. Heel mooi Mir! Je ziet dat kinderen juist door het practisch te maken, de boodschap oppikken.

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden erg gewaardeerd!